Jakub Jedlinský, Altlift: Krach FTX je skvělá příležitost k řešení palčivých problémů tokenizovaných projektů

Pád burzy FTX vyvolal řadu otázek směřující na celý kryptoměnový trh. Někteří mu předpovídají rychlý pád, jiní, jako třeba Jakub Jedlinský, CTO a Co-Founder Altlift s.r.o. a pedagog na VŠE, očekávají spíše transformaci. „Důležité nyní bude vytvářet decentralizované bezpečnostní a auditní mechanismy. Je to skvělá příležitost využít krizi k řešení palčivých problémů v ekonomickém nastavení tokenizovaných projektů,“ uvádí.

Změní krach FTX svět kryptoměn? Jak?

Věřím, že změní, a to k lepšímu. FTX byl šokující podvod, black swan event v kryptu. Vedení FTX s využitím Alameda Research zneužilo a zpronevěřilo peníze klientů, na které z podstaty své činnosti vůbec nemělo sahat. Lhali auditorům, lhali veřejnosti, lhali i vlastním zaměstnancům. Opět se ukazuje, že centralizace svádí ke korupci, tunelování a systémovým selháním. Ukazuje se, že systém částečných rezerv je časovaná bomba. Výhoda blockchainu spočívá v tom, že je díky své transparentnosti auditovatelný. Jeho síla je decentralizace, nezávislost na třetích stranách zneužívajících politické krytí při zločinných manipulacích.

Odvětví to jistě nepoloží, jenom se bude muset ještě rychleji transformovat. Důležité nyní bude vytvářet decentralizované bezpečnostní a auditní mechanismy. Je to skvělá příležitost využít krizi k řešení palčivých problémů v ekonomickém nastavení tokenizovaných projektů. Bitcoinu nebo Etherea se tyto problémy týkají a dotýkají pouze okrajově a zásadně je podle nás nepoškodí. Jiné projekty propojené s FTX nebo spoléhající na podobné postupy, budou ale zřejmě ještě padat.

Zabránila by krachu burzy regulace?

Problém FTX byl především v iluzi toho, že spolupracuje s regulátory a bylo tedy obtížně představitelné, že by zrovna tahle burza mohla být problematická. Sam Bankman Fraud (pun intended) měl osobní vazby na Garyho Genslera, šéfa SEC. Byl druhým největším sponzorem prezidentské kampaně Joe Bidena i kampaně Demokratů pro volby, které v USA probíhaly během kalamity na FTX. Pod lampou ale byla tma. Je to selhání centralizace a důvěry v regulátory. Během finanční krize v roce 2008 také docházelo k tomu, že ratingové agentury a vládní agentury Freddie Mac a Fannie Mae zakrývaly podvody a účetní díry nebývalých rozměrů.

Dobré je, že ta pravidla mohou být do značné míry automatizovaná. Blockchain je auditovatelný kýmkoli, a to je jeho síla. Ale je potřeba ty projekty od začátku nastavovat správně. Pokud bude existovat sada best practices, nějaký subjekt se je zaváže splňovat a poruší je, pak by regulace měla zajistit, že se automaticky dopustil trestného činu podvodu.