Lupa.cz: Ladislav Krištoufek (IES FSV UK): Decentralizované finance a krypto jsou jako laboratoř

Svět kryptoměn má za sebou hodně bouřlivé měsíce. Situaci ovlivnil hlavně pád kryptoburzy FTX. „Systém určitě nekončí. Problém by nastal teprve ve chvíli, kdy by se ukázala nějaká velká díra v krytí hlavních stablecoinů. To by byl velký průšvih,“ říká profesor ekonomie Ladislav Krištoufek.

Na tuzemské akademické půdě není zrovna tradiční, že se někdo věnuje kryptoměnám. Jak jste se k tomu tématu dostal?

Bylo to v době, kdy jsem dokončoval doktorát. Psal jsem disertaci na téma fraktality finančních časových řad. Zároveň jsem zvažoval, čím bych se mohl zabývat dál. Jednou z částí doktorské práce byl výzkum toho, jak se používají online data, což v té době znamenalo data o tom, co hledají lidé na Googlu nebo na Wikipedii. Následně se to používalo pro modelování různých ekonomických řad, třeba toho, jak se bude vyvíjet nezaměstnanost či jaký bude zájem o hypotéky nebo prodej aut. 

Foto: Univerzita Karlova

Ve stejné době jsem se náhodou někde doslechl o bitcoinu a napadlo mě to spojit. Zajímalo mě, zda se dá aktivita lidí měřená pomocí vyhledávání slov bitcoin, BTC a několika dalších použít pro modelování dynamiky ceny bitcoinu. A ukázalo se, že to jde.

Z vyhledávání na Googlu lze tedy poznat, jaký zájem o kryptoměny bude dál?

Ano, v okamžiku, kdy lidé něco hledají víc na Googlu, dá se zčásti predikovat, jaký zájem bude do budoucna, hlavně ale aktuální dynamika. Ale je to jen krátkodobý ukazatel, který dnes už tak silně nefunguje. Vyhledávání na Googlu lehce pozbylo na významu, protože od roku 2013, kdy jsem to prvně studoval, se chování lidí u krypta a vlastně i obecně v celém finančnictví změnilo. Lidé víc věcí řeší na sociálních sítích, které samozřejmě fungovaly i před deseti roky, ale dnes je to v tomto ohledu hodně jiné. Nicméně pořád se dá sledovat jistá aproximace toho, co lidi zajímá a jak se to promítá či bude promítat v dynamice určitých trhů.

Co bylo tedy možné poznat v roce 2013?

Dala se tím celkem dobře popsat určitá část dynamiky celého oboru. U bitcoinu a kryptoaktiv je ale nutné zdůraznit, že dynamika jejich cen je bezprecedentně volatilní. Jsou to obrovsky riziková aktiva. Takže část, která se dala tehdy predikovat a dá se predikovat i dnes, je často přebita dalšími faktory. Navíc se trhy v čase velmi rychle mění, spojnice a interakce, které se tam objevují, jsou prostě už značně komplexní. Zájem jako takový určitě hraje roli, ale je umenšován v narůstající komplexitě celého trhu, která ho ovlivňuje. Což je poznat v kolapsech, kterých jsme viděli v roce 2022 několik.

Jak to myslíte?

To, co jsme viděli za poslední dobu, už vlastně není tolik o tom, jestli někdo o krypto má, nebo nemá zájem, ale o tom, co se s celou strukturou děje, když dochází k odpákování trhu a následně k dominoefektu. Zájem či nezájem už může vlastně jen naznačit následnou dynamiku. Lidé se bojí, začnou zjišťovat, kde krypto prodat, jak ho prodat a jak ze systému vytáhnout peníze. Což poté může celý pád jednoduše nafouknout. Ale je to skutečně primárně amplifikace struktury trhu, nikoliv hybatel jako takový. 

V případě kryptoměn se mluví i o dalších aspektech, které je vhodné sledovat. Často se řeší třeba ekologická zátěž související s těžbou kryptoměn. Která jsou ta další?

Témat okolo těžby je skutečně víc. To, které se týká environmentálního dopadu, je pouze jedno z nich. Vlastně je to takové tradiční téma, které se objevuje cyklicky v návaznosti na nárůst ceny bitcoinu. Druhé tradiční téma se týká tetheru, tedy toho nejpopulárnějšího stablecoinu. O obě témata jsem se postupně zajímal a psal o nich, protože mají návaznost na další oblasti. Třeba na to, jestli krypto, přesněji řečeno hlavně bitcoin, může fungovat jako to, čemu se říká „safe haven“, tedy bezpečný přístav. Obecně jsou ale podobná témata často prezentována s jistými předsudky či ideologickým zabarvením, což rozumnou debatu komplikuje.

Jaký je podle profesora Krištoufka přínos decentralizovaných financí nebo jaký podle něj měly vliv události typu krachu FTX? Přečtěte si celý rozhovor na www.lupa.cz