Názory osobností: Jste spokojeni s finálním návrhem nařízení MiCA?

ONDŘEJ KOVAŘÍK, poslanec Evropského parlamentu (Renew Europe)

Výsledek jednání o nařízení MiCA považuji za kompromis, který má svá pozitiva, ale i negativa. Hlavním přínosem je nastavení jednotných pravidel v oblasti vydávání kryptoaktiv a obchodování s nimi napříč celou EU. Budou platná ve všech státech, jak pro firmy, tak i pro dohledové orgány. Např. licence vydaná v jedné zemi bude stačit pro fungování na celém unijním trhu. Rovněž vítám, že investoři do kryptoaktiv budou mít možnost seznámit se blíže se základními informacemi o daném aktivu, a tím se lépe vybavit pro svá případná investorská rozhodnutí.

S ohledem na regulatorní snahy v oblasti kryptoaktiv, které se objevují i v dalších zemích mimo EU, by bylo vítané, pokud by se těmito pozitivními aspekty nařízení MiCA inspirovali také ostatní globální hráči.

Na druhou stranu nařízení klade řadu nových povinností kupříkladu poskytovatelům služeb spojených s kryptoaktivy, což se může negativně projevit ve vyšších nákladech pro firmy. Za problematický také považuji velice striktní režim nastavený pro tzv. stablecoiny. 

MARTIN STRÁNSKÝ, ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus

MiCA dostane kryptoaktiva na úroveň klasických investičních nástrojů, jako jsou cenné papíry aj. To vyčistí trh a zůstanou na něm jen silné a zdravé společnosti, které to s rozvojem kryptobyznysu myslí vážně. EU se navíc zavazuje k tomu, že regulace podpoří další rozvoj podnikání v oblasti krypta. A to je dobrá zpráva.

JIŘÍ HAVRÁNEK, poslanec Parlamentu ČR (ODS)

I přes schválený text zůstává mnoho otázek. Například to, jaká bude volnost v adaptaci pro jednotlivé členské státy. Pokud bych měl zmínit pozitiva, tak věřím, že celoevropská regulace opravdu donutí jednotlivé hráče (zejména ČNB) věnovat se oblasti kryptoměn. Na druhou stranu bude velmi důležité vyvážit rozumnou míru regulace a „přestřelené“ požadavky v licenčním řízení na jednotlivá podnikání v oblasti kryptoaktiv. Taková regulace by totiž zničila malé subjekty a zastavila inovace.

ADAM NEUBERGER, spoluzakladatel projektu Probinex

MiCA do byznysu kryptoaktiv přináší pozitiva i negativa. Začnu tím pozitivním. Je kladen důraz na větší ochranu spotřebitele. To se ukazuje jako správný krok vzhledem k nárůstu podvodů v tomto odvětví. Díky licencím, které budou muset subjekty získat pro svůj byznys, se tak trh vyčistí. Negativně naopak vnímám navrhovaný zákaz PoW technologie. Úplný zákaz totiž nic nevyřeší. Jako příklad lze uvést Čínu, která zakázala těžbu kryptoměn, a těžaři se v podstatě jen přesunuli. Raději bych hledal společné alternativní řešení, třeba více zapojit obnovitelné zdroje energie.

KAREL WOLF, redaktor Forbes a analytik 

Začnu tím pozitivním. MiCA přináší transparentní a sjednocené podmínky pro podnikání v oboru kryptoměn a lepší ochranu evropského zákazníka u on-ramp/off-ramp služeb. Na finální podobě regulace se ale negativně podepsaly příliš vysoké ambice. Problémem je šíře některých kategorií, neschopnost reflektovat dnešní tržní realitu, což je vidět třeba u stablecoinů, a velký otazník visí nad přiměřeností.

A co si myslíte vy? Zapojtete s pošlete nám váš názor.