Regulace přináší lepší podmínky pro investice do krypto projektů, říká Roman Nováček z Presto Ventures

Roman Nováček, partner ve fondu Presto Ventures

Kryptoměnové projekty získávají se schválením MiCA další výhodu. Větší transparentnost jejich fungování přispěje i k lepším šancím na jejich financování a příchod investorů, říká Roman Nováček, partner ve fondu Presto Ventures.

V odvětví kryptoměn vidíte dlouhodobý potenciál – jaký typ krypto projektů považujete za nejvíce atraktivní?

V Presto Ventures investujeme do projektů, které nabízí dlouhodobou vizi. Nejatraktivnější jsou pro nás ty, které dokáží dobře vysvětlit, jak budou generovat tržby, a nejlépe ty, které už nějaké generují.

Z blockchainů preferujeme především Ethereum a rollupy nad ním. Z ostatních kategorií považujeme za atraktivní projekty, které využívají k inovaci NFT, a firmy snažící se uplatnit zero knowledge proofs (ZKP neboli důkaz s nulovou znalostí) ve světě.

Díváme se také na projekty, které ulehčují adopci kryptoměn. Zejména on-ramp a off-ramp služby, tedy převody fiat měny do, anebo z kryptoměn. 

Jaký bude mít vliv schválení regulace MiCA na investice do krypto projektů?

Regulace vnímáme pozitivně a jednoznačně je vítáme. Důvod je především ten, že s regulací přichází i větší míra objasnění a určení pravidel. Projekty podnikající s krypto aktivy se nebudou muset bát operovat v EU a bude jim stačit splnit podmínky. To otevře web3 novým uživatelům a postupem času i více institucím.

Větší transparentnost přispěje podle nás i vyšší důvěře v krypto průmysl a tím i větším šancím pro funding a vstup investorů. To umožní rychlejší a efektivnější rozvoj celého odvětví a v důsledku i širší adopci kryptoměn.

Jak je možné ještě více podpořit zájem o investice do krypto projektů?

Z našeho pohledu by většímu zájmu a přijetí kryptoměn přispěly především jednoznačnější regulace. Například ve Spojených státech amerických zvláště v poslední době vidíme, že je to velký problém.

Je potřeba také začít lépe vysvětlovat, že kryptoměny už dávno nejsou prostředkem, díky kterému se dá obchodovat v šedé ekonomice. Naopak transakce se dají daleko lépe dohledat a jsou veřejné, což přispívá k transparentnosti ve finančním světě.