Rok od pádu Luny – Jak se vyhnout podobným scénářům?

Martin Bok, analytik společnosti Altlift

V květnu tomu byl rok, co krachy projektů Luna a Celsius významně zahýbaly sentimentem na kryptoměnovém trhu a připomněly investorům některé jeho limity. Co za krachy velikánů stálo a můžeme očekávat něco podobného v následujících měsících? „Terra Luna byl poslední velký pokus o vytvoření takzvaného algoritmického stablecoinu,“ říká Martin Bok, analytik společnosti Altlift, který se specializuje na design tokenomik.

Celý ekosystém byl podle něj navržený tak, aby fungoval v nekonečném bullrunu. „Lidé vydělají spoustu peněz na růstu cen kryptoměn a chtějí je někam bezpečně uložit. Tým Luny začne nabízet stablecoin s ročním zhodnocením 20 %. Toto zhodnocení bylo samozřejmě z velké části dotováno týmem Luny, který vlastnil velkou zásobu $LUNA,“ dodává.

Můžete ve zkratce vysvětlit, co se v květnu roku 2022 vlastně stalo?

Květen loňského roku byl jeden z nejkrvavějších měsíců v krypto světě vůbec. Zkolaboval totiž projekt Terra Luna, který nabízel nejlákavější bezrizikové zhodnocení na trhu. Jenomže bezrizikové nebylo. A při náhlém kolapsu přišly desetitisíce lidí často i o veškeré úspory v celkové hodnotě desítek miliard dolarů.

Jak je možné, že k takovému kolapsu vůbec došlo?

Terra Luna byl poslední velký pokus o vytvoření takzvaného algoritmického stablecoinu. Stablecoin je kryptoměna, která si nějakým stabilizačním mechanismem udržuje kurz vůči americkému dolaru nebo jiné měně.

Většina stablecoinů je krytá reálnými solidními aktivy, ale v případě Terra Luny byl její stablecoin $UST krytý druhou kryptoměnou $LUNA. Každá jednotka $LUNA mohla být kdykoliv „spálena“ a tím směněna v aktuálním kurzu do $UST. Stejně tak šlo pálit $UST pro opětovný zisk $LUNA. Stabilitu UST udržoval fakt, že jste vždy mohli směnit 1 $UST za 1 dolar v hodnotě $LUNA, i když hodnota $UST zrovna klesla pod hodnotu 1 dolaru. Pokud byla naopak cena $UST vyšší jak hodnota dolaru, šel směnit ve výhodném kurzu za jiný stablecoin. Arbitráž tedy udržovala cenu $UST doopravdy po dlouhý čas pevnou a celý systém se zdál být stabilní.

Problém nastal až při změnách tržních podmínek. Řekněme, že cena $LUNA je 1 miliarda dolarů. Pak by někdo mohl získat 1 miliardu $UST spálením jediného $LUNA. Pak se ale stane, že cena $LUNA bezdůvodně klesne na 1 USD. Ta stejná osoba by pak mohla směnit svoje UST za 1 miliardu $LUNA. Takže najednou – bez jakéhokoli dobrého důvodu – se na volném trhu objevní nová miliarda $LUNA v oběhu.

Celý ekosystém byl navržený tak, aby fungoval v nekonečném bullrunu. Lidé vydělají spoustu peněz na růstu cen kryptoměn a chtějí je někam bezpečně uložit. Tým Luny začne nabízet stablecoin s ročním zhodnocením 20 %. Toto zhodnocení bylo samozřejmě z velké části dotováno týmem Luny, který vlastnil velkou zásobu $LUNA. To povede k nákupu a následnému pálení velkého množství $LUNA a po nějaké době by se $UST stal široce rozšířeným a používaným stablecoinem a množství $LUNA by se zredukovalo k nule.

V bearmarketu se ale děje přesný opak. UST je prodáváno kvůli strachu a nejistému krytí UST.  Cena UST depeguje (pozn.: odchylování měny od stabilního kurzu) a toho využívají arbitražéři k výhodné směně $UST za $LUNU, kterou ale ihned opět směňují za jinou kryptoměnu. A tak cena $LUNA stále klesá, což vede k větší panice u držitelů $UST a opětovnému prodeji.

Obrázek 1 - Spirála smrti Luna ekosystému

Je možné vidět v těchto kraších paralelu s pády bank, kterých jsme svědky posledních několik měsíců?

Vlastně ano. Stejně jako business model Terra Luna fungoval pouze v růstovém trhu, také business spousty bank funguje pouze v nízko úrokovém světě. Banky totiž jsou nuceny držet spoustu vysoce likvidních aktiv, která ale ztrácí na hodnotě s růstem úrokových sazeb. Navíc vyšší úrokové sazby vedou ke snížení půjček – což je i účel a snaha ČNB a dalších komerčních bank. Banky ale mají tu výhodu, že za nimi často stojí stát a mají se jak pojistit proti těmto scénářům (úrokové swapy), což v kryptu pochopitelně není.

Dá se takovým scénářům (ať už na kryptotrzích, nebo obecně) vůbec zabránit?

Stejně jako u vážné nemoci, nejlepší ochrana je prevence. Tvůrci Terra Luna ekosystému si uvědomili vlastní zranitelnost až příliš pozdě, kdy už nebylo, jak systém stabilizovat. Tokenomiky, stejně jako business plány, by se měly před spuštěním stress testovat. To jde nejlépe pomocí dynamického modelování v tomu určených softwarech. V Excelu doopravdy rizikové scénáře odhalit nejdou.

Vidíte v současné chvíli další velké projekty, které by mohly následovat podobnou cestu, nebo se lidé po květnu 2022 poučili?

Ano, je jich spoustu. V posledních měsících vznikly například desítky decentralizovaných burz s vlastním tokenem, které rozdávají ve formě odměn poskytovatelům likvidity a traderům, kteří burzu využívají. Tyto decentralizované burzy spolu hrají teorii her a přetahují se o stejné hráče a jejich tokenomiky jsou často navrženy tak, že vydrží několik týdnů, než skončí. Příkladem může být Zyberswap, ale podobných protokolů jsou desítky.