Co nepropásnout v dubnu

Na 12. dubna je naplánované live spuštění Shanghai upgradu u Etherea, který umožní výběry validátorů na hlavní síti, což je kritická funkce, která nebyla zahrnuta při přechodu Etherea na konsensus Proof-of-Stake (PoS) loni v září. Internet je plný spekulací o dopadu na cenu Etherea. Na jednu stranu validátoři, co doposud nemohli svoje ETH prodat budou mít konečně šanci ale na druhou stranu to může být signál, že validování skrz stakování funguje a nemusíte se obávat, že svoje ETH již nevyberete.

Trend continuation?

Bitcoin ukázal od začátku roku svoji sílu, když se odrazil a téměř zdvojnásobil svoji hodnotu během pouhých 3 měsíců. V březnu se také konečně odchýlil od korelace s akciovým trhem, který dál stagnuje a překonal i zlato, ke kterému je v současném inflačním prostředí, často přirovnáván. Oblast 30 000 USD / BTC je takzvaná silná resistence a uvidíme, zda ji Bitcoin zvládne překonat a zda bude dále překonávat i většinu altcoinů jako například Ethereum.

USDC

USDC je takzvaný stablecoin (kopíruje cenu USD) vydaný společností CENTRE – společným podnikem burzy Coinbase a Circle. Kryptoměna kopíruje cenu USD tak, že je kryta „bezpečnými“ aktivy denominovanými v amerických dolarech, která jsou uložena v regulovaných a auditovaných amerických finančních institucích. A právě tam nastal pro USDC v březnu problém. Jednu z bank, které USDC využívalo byla zkrachovalá Sillicon Valley Bank. Ačkoliv se tento konkrétní problém vyřešil a CENTRE získalo své 3 aktiva v hodnotě 3 miliard dolarů zpět, jasně se ukázalo, že zdánlivě oddělený svět kryptoměn může být skrze stablecoiny také velmi zranitelný k dění v bankovním světě. Duben může podobných situací vytvořit více a držitelé stablecoinů by měli být velmi obezřetní.

Garant stránky:

Foto: unsplash.com