Jak poznat podvod a jak se mu vyhnout

Kryptoměny jsou stále populárnější a mnoho lidí vkládá své úspory do různých projektů v naději na zisk. Nicméně, jako u jakékoli investice, existuje riziko podvodu. Bohužel, kryptoměnový prostor je stále relativně nový a podvodníci se stále snaží využít neznalosti a nedostatek regulace, aby vytvořili své podvodné projekty. V tomto článku se budeme zabývat nejčastějšími podvodnými praktikami v kryptoměnovém prostoru a jak se jim vyhnout.

Falešné ICO (Initial Coin Offering)

Falešné ICO (jedná se vlastně o paralelu s tradičním investičním světem a IPO - initial public offering - vstupem společnosti na burzu) jsou nejčastějším způsobem, jak se podvodníci snaží vylákat peníze od lidí. Falešné ICO se často tváří jako legitimní projekt, který chce vytvořit novou kryptoměnu nebo platformu a nabízí investiční příležitost ve formě prodeje svých tokenů. Nicméně, často se ukáže, že tito podvodníci neplánují vytvořit žádný funkční produkt, ale pouze shromažďují peníze od lidí a poté zmizí. Některé projekty vypadají na první pohled skutečně jako velmi seriozní, někdy se jedná o podvod na první pohled. Je například s podivem, že se historicky našli lidé, kteří investovali do PonziCoinu. 

Jak se vyhnout podvodnému ICO:

  • Prověřte tým projektu – ověřte, že jsou legitimní a mají zkušenosti v oboru, dohledatelní na LinkedInu nebo jiné sociální platformě.
  • Podívejte se na whitepaper – je to detailní dokument, který popisuje, jak projekt funguje. Přehnané používání slov jako "komunita" a "metaverse" bez jasného účelu jsou jasnými red flags. 
  • Prověřte zdroj financování – jestliže projekt není podporován žádnou velkou firmou, je to podezřelé. Dobré je kontrolovat partnerství "z obou konců" – pro podvodníky není tak složité uvést si na web logo jakékoliv velké firmy. 
  • Sledujte sociální média projektu – jestliže nejsou aktivní a komunikativní, může to znamenat, že nejsou seriózní. Kromě těch tradičních dává v kryptosvětě smysl sledovat hlavně Telegram a Discord projektu. 
  • Sledujte, co slibují – jestliže slibují nerealistické výnosy, může to být podezřelé.
  • Prověřte, jaké produkty nebo služby nabízí – jestliže projekt nemá žádné konkrétní produkty nebo služby, může to být podezřelé.
  • Prověřte, že je projekt auditován někým známějším jako např. Ackee Blockchain. Na trhu existuje spousta neprověřených nebo podvodných auditorů smart contractů. 

Falešné kryptoměny

Falešné kryptoměny jsou další častou formou podvodu. Tyto projekty se tváří jako legitimní kryptoměny, ale ve skutečnosti nemají žádnou reálnou hodnotu. Podvodníci vytvářejí vlastní kryptoměny a snaží se je propagovat prostřednictvím falešných příběhů a slibů velkých zisků. Za nimi ale často stojí jen plánované rugpully, kdy vlastníci projektu zmizí i s vybranými prostředky a slehne se po nich zem. 

Jak se vyhnout podvodné kryptoměně:

  • Prověřte důvod existence kryptoměny – jestliže se jedná o novou kryptoměnu, musíte se ujistit, že má legitimní důvod existovat. Řeší reálný problém? Pomáhá? Má alespoň kulturní základ? Nebo jde jen o prázdnou schránku? 
  • Podívejte se na technologii – jaká je technologie pod kryptoměnou? Je to něco nového a inovativního? Najdete kryptoměnu na webu Coinmarketcap nebo Coingecko? 
  • Sledujte sociální média – jaká je komunikace týmu? Věcná a sloužící ke správnému fungování komunity, nebo jen to the moon a lambo soon? 

Pyramidové schéma

Pyramidové schéma je podvod, který funguje na principu, že lidé na spodních úrovních platí za vstup do systému a následně musí najít další lidi, kteří také zaplatí. Tyto lidé pak musí najít další lidi a tak dále, dokud se pyramidová struktura nezhroutí. V kryptoměnovém prostoru se tento podvod může objevit například ve formě služeb, které nabízí do nebe jdoucí zhodnocení za dočasné zastavení vašich prostředků (v poslední době třeba Luna nebo Celsius).

Jak se vyhnout pyramidovému schématu:

  • Prověřte strukturu projektu – pokud se zdá, že se jedná o pyramidové schéma, vyhněte se mu. Dobrou pomůckou je zeptat se sám sebe, kdo má za projekt motivaci platit a co se stane, když přestanou proudit noví uživatelé. 
  • Podívejte se na historii projektu – jestliže projekt má podezřelou historii nebo byl již v minulosti označen jako podvod, vyhněte se mu obloukem. Obrovským red flagem je garance výdělků. 
  • Sledujte svůj instinkt – jestliže vám něco na projektu nepřipadá v pořádku, vyhněte se mu. Může se jednat i o nesprávné textace či překlady na webu nebo přehnaný entusiasmus – věřte svým pocitům. 

Falešné burzy

Falešné burzy jsou podvodné webové stránky, které se tváří jako legitimní burzy, ale ve skutečnosti jsou vytvořeny jen k tomu, aby získaly vaše peníze. Tyto stránky mohou nabízet nízké poplatky a rychlé výběry, ale ve skutečnosti vám nikdy neposkytnou vaše peníze.

Jak se vyhnout falešné burze:

  • Prověřte reputaci burzy – najděte si hodnocení na internetu a podívejte se, jaké zkušenosti mají ostatní uživatelé.
  • Sledujte, jaké poplatky nabízí – jestliže nabízí nízké nebo nulové poplatky, může to být podezřelé.
  • Sledujte, jak rychle probíhají výběry a vklady – jestliže se výběry zdají příliš rychlé, může to být podezřelé.
  • Stejně jako v předchozím případě je garance výdělků velkým vykřičníkem

Falešné aplikace

Falešné aplikace jsou další způsob, jak podvodníci získávají vaše peníze. Tyto aplikace se tváří jako legitimní kryptoměnové aplikace (například peněženky), ale ve skutečnosti jsou naprogramovány tak, aby odcizily vaše soukromé klíče a přístup k vašim peněženkám.

Jak se vyhnout falešné aplikaci:

  • Stahujte aplikace pouze z oficiálních zdrojů – tedy ze stránek App Store a Google Play.
  • Sledujte hodnocení.
  • Pročtěte si recenze a komentáře uživatelů – uživatelé často sdílejí své zkušenosti s aplikacemi a mohou vám pomoci identifikovat falešnou aplikaci.
  • Sledujte, jaká oprávnění aplikace požaduje – jestliže aplikace požaduje podezřelá oprávnění (například přístup k vašim kontaktům nebo fotografiím), může to být podezřelé. Velký red flag je povolení přístupu k bankovnictví. 
  • Instinkt – pokud vám něco na projektu nepřipadá v pořádku, vyhněte se mu

Falešné informace a propagace

Podvodníci často využívají falešné informace a propagaci k tomu, aby získali důvěru investorů. Tyto informace a propagace mohou zahrnovat falešné recenze, falešné zprávy o úspěších projektu (často doprovázená zvučnými jmény, jejichž nositelé o projektech nemají ani ponětí) či zprávy o urgentní možnosti zhodnotit prostředky. 

Jak se vyhnout falešným informacím a propagaci:

  • Prověřte, zda jsou informace a zprávy podložené. Píše se o nich i na jiných webech? A pokud ano, nevypadají ony "jiné weby" až podezřele podobně jako ten, na kterém se zpráva původně objevila? 
  • Pokud se falešná zpráva opírá o názor odborníka, najděte si profil daného odborníka – jedná-li se o podvod, už se k němu možná vyjádřil. 
  • Prověřte, zda jsou média, která zprávy publikují, legitimní – jestliže nejsou, mohou publikovat falešné informace. Poslouží analýza jazyka, zpětné odkazy či legitimita autorů. 
  • Sledujte, co ostatní uživatelé o zprávách říkají – jestliže se informace zdají příliš dobré na to, aby byly pravdivé, může to být podezřelé.

Falešné boty a aplikace pro obchodování

Podvodníci často vytvářejí falešné boty a aplikace pro obchodování, aby získali přístup k účtům investorů a získali kontrolu nad jejich kryptoměnovými prostředky. Tyto falešné boty a aplikace mohou být nainstalovány na zařízení obchodníků, kteří se snaží najít výhodné obchodní příležitosti.

Jak se vyhnout falešným botům a aplikacím pro obchodování:

  • Sledujte, odkud stahujete aplikace – stahujte aplikace pouze z oficiálních zdrojů, jako je Google Play nebo App Store.
  • Pročtěte si recenze a komentáře uživatelů – uživatelé často sdílejí své zkušenosti s aplikacemi a mohou vám pomoci identifikovat falešnou aplikaci.
  • Sledujte, jaká oprávnění aplikace požaduje – jestliže aplikace požaduje podezřelá oprávnění (například přístup k vašim kontaktům nebo fotografiím), může to být podezřelé.

Phishing a podvodné e-maily

Podvodníci mohou používat phishing a podvodné e-maily k tomu, aby získali přístup k účtům investorů a získali kontrolu nad jejich kryptoměnovými prostředky. Tyto e-maily mohou vypadat jako oficiální zprávy od kryptoměnových burz nebo platforem, ale ve skutečnosti jsou vytvořeny pouze k tomu, aby podvodníci získali vaše přihlašovací údaje a hesla.

Jak se vyhnout phishingovým e-mailům a podvodům:

  • Sledujte, odkud e-maily přicházejí – jestliže e-mail nevypadá jako oficiální zpráva, může to být podezřelé. Hlídejte například překlepy v doméně (písmena I a l například vypadají nerozeznatelně, že?). 
  • Pročtěte si pozorně obsah e-mailu – jestliže e-mail obsahuje informace, které vypadají podezřele nebo žádá o vaše osobní údaje, může to být podvod. Nikdy nikomu nesdílejte číslo účtu ani důvěrné detaily o vaší osobě a v žádném případě nedávejte nikomu vzdálený přístup k vašemu počítači. 
  • Sledujte odkazy, které jsou obsažené v e-mailech – jestliže odkazy vypadají podezřele nebo vedou na falešné stránky, může to být podvod. Na podezřelé odkazy ideálně vůbec neklikejte. 
  • Používejte dvoufázové ověření – dvoufázové ověření může pomoci chránit váš účet před phishingem tím, že vyžaduje další krok ověření při přihlašování. Varianta je například ověření přes telefon. 

Opatrnost především

Investování do kryptoměn může být rizikové, zejména pokud nejste obeznámeni s různými podvodnými praktikami, které se v této oblasti vyskytují. Sledování "red flags" a dodržování opatření ke zvýšení bezpečnosti může pomoci minimalizovat rizika spojená s investováním do kryptoměn.

Mějte na paměti, že tyto rady nejsou univerzální a že existuje mnoho dalších faktorů, které byste měli zvážit při investování do kryptoměn. Vždy se důkladně informujte o projektu a platformě, do které investujete, a dbejte na to, abyste investovali pouze takovou částku, kterou si můžete dovolit ztratit.

Investování do kryptoměn může být velmi lukrativní, pokud se řídíte zásadami a postupy, které jsou navrženy k minimalizaci rizik. Mějte na paměti, že investování do kryptoměn je vždy spojeno s určitým rizikem a že neexistuje způsob, jak se vyhnout všem rizikům. Sledování "red flags" a používání opatření ke zvýšení bezpečnosti vám však může pomoci minimalizovat rizika spojená s investováním do kryptoměn.

Garant stránky: 

Foto: unsplash.com