Jak vybrat kryptoměnovou peněženku

Kryptoměny se staly v posledních letech velmi populárními. Stejně jako u běžných peněz, je třeba kryptoměny někam uložit. Zatímco ve světě Fiat si vybíráte svojí banku, ve světě kryptoměn si musíte vybrat svoji peněženku. V tomto článku si projdeme všechny typy peněženek a pomůžeme vám ajít nejvhodnější peněženku pro jejich potřeby.

Kryptoměnové peněženky mohou být rozděleny do dvou kategorií: softwarové a hardwarové. Softwarové peněženky jsou aplikace, které si můžete stáhnout na svůj počítač nebo mobilní telefon. Na druhé straně hardwarové peněženky jsou fyzické zařízení, podobné USB flash disku.

Softwarové peněženky

Softwarové peněženky jsou snadno dostupné a zdarma, takže jsou populární u uživatelů kryptoměn, kteří chtějí ušetřit peníze. Tyto peněženky fungují jako běžné aplikace na vašem zařízení a umožňují vám přístup k vašim kryptoměnám prostřednictvím soukromého klíče. Mezi nejpopulárnější softwarové peněženky patří Coinbase Wallet, Metamask, ZenGo Wallet nebo Trust Wallet.

Výhodou softwarových peněženek je, že jsou lehce k dostání a bezplatné. Další výhodou je, že můžete mít přístup k vašim kryptoměnám z jakéhokoli zařízení, pokud máte k dispozici svůj soukromý klíč. Nevýhodou však může být to, že váš soukromý klíč je uložen přímo na vašem počítači nebo telefonu, což znamená, že pokud je váš počítač infikován malwarem nebo je váš telefon ukraden, může dojít k odcizení vašich kryptoměn.

Dalším rizikem je, že softwarové peněženky mohou být hackovány a vykradeny. Například v roce 2020 byla hacknuta softwarová peněženka KuCoin a zloději ukradli více než 200 milionů dolarů v kryptoměnách. Proto je důležité chránit svůj soukromý klíč a zabezpečit své zařízení proti útokům.

Hardwarové peněženky 

Hardwarové peněženky jsou fyzická zařízení, která se často podobají USB flash diskům a slouží ke skladování soukromých klíčů kryptoměn offline. Tyto peněženky jsou navrženy tak, aby byly bezpečnější než softwarové peněženky, protože soukromé klíče jsou uloženy na zařízení a nelze je tak snadno vykrást, aniž by měl útočník fyzický přístup k peněžence. Je třeba každou transakci schválit fyzicky zmáčknutím tlačítka. 

Hardwarové peněženky jsou velmi populární mezi uživateli, kteří chtějí zajistit maximální bezpečnost svých kryptoměn. Nejznámější hardwarové peněženky jsou Ledger a Trezor

Ledger je francouzská společnost, která vyrábí několik modelů hardwarových peněženek, včetně Ledger Nano S, Ledger Nano X a Ledger Blue. Tyto peněženky jsou navrženy tak, aby byly snadno použitelné a zabezpečené. Peněženky jsou kompatibilní s více než 1 500 kryptoměnami a tokeny, což znamená, že uživatelé mohou ukládat různé druhy kryptoměn na jedné peněžence.

Další populární hardwarovou peněženkou je Trezor. Tato peněženka byla vytvořena českou společností SatoshiLabs a je kompatibilní s více než 1 000 kryptoměnami a tokeny. Trezor nabízí víceúrovňové zabezpečení, včetně PIN kódu, hesla a fyzického tlačítka pro potvrzení transakcí.

Obě peněženky nabízejí různé úrovně zabezpečení, včetně šifrování dat a zabezpečení proti krádeži a malware. Tyto peněženky jsou drahé, ale stojí za to investovat do nich, pokud máte hodnotné kryptoměny, které chcete chránit.

Jak vybrat správnou peněženku

Při výběru kryptoměnové peněženky je důležité zvážit několik faktorů, včetně typu kryptoměny, kterou chcete ukládat, a vašich bezpečnostních potřeb. Pokud ukládáte velké množství kryptoměn, je důležité zvolit hardwarovou peněženku, která poskytuje větší bezpečnostní funkce.

Dále je důležité zkontrolovat, zda je peněženka kompatibilní s kryptoměnami, které chcete ukládat. Některé peněženky mohou být omezené na určité kryptoměny nebo tokeny, zatímco jiné jsou více univerzální.

Dalším faktorem je použitelnost peněženky. Některé peněženky jsou navrženy tak, aby byly snadno použitelné, zatímco jiné jsou více pokročilé a mohou vyžadovat více technického know-how. Pokud jste novým uživatelem kryptoměn, zvažte peněženku, která je snadno použitelná a nabízí jednoduché rozhraní.

Zabezpečení je také klíčovým faktorem při výběru peněženky. Pokud používáte softwarovou peněženku, zkontrolujte, zda má dostatečné zabezpečení, jako je šifrování dat a dvoufaktorové ověřování.

Roli hraje i cena a dostupnost peněženky. Některé peněženky mohou být dražší než jiné, a to zejména hardwarové peněženky. Je také důležité zkontrolovat dostupnost peněženky v oblasti, kde žijete. V Česku není problém sehnat jak Trezor tak Ledger. 

I se správnou peněženkou buďte opatrní

Když se rozhodnete pro konkrétní peněženku, ujistěte se, že ji používáte správně a že dodržujete všechny doporučené postupy pro zabezpečení vašich finančních prostředků. Mezi tyto postupy patří například:

  • Vytvořte silné a unikátní heslo pro přístup k vaší peněžence a nesdílejte jej s nikým jiným.
  • Zapněte dvoufaktorové ověřování, aby byl váš účet chráněn ještě lépe.
  • Vytvořte záložní kopie vašeho soukromého klíče a uchovávejte je na bezpečném místě. Pokud přijdete o svou peněženku, budete mít tak možnost obnovit své finanční prostředky.
  • Nepoužívejte veřejné Wi-Fi sítě pro přístup k vaší peněžence, jelikož tyto sítě mohou být snadno napadnuty.
  • Při provedení transakce vždy pečlivě ověřte adresu příjemce, abyste se ujistili, že se jedná o správnou adresu.

Výběr kryptoměnové peněženky je klíčovým faktorem pro ochranu vašich finančních prostředků. S ohledem na rychlý nárůst zájmu o kryptoměny a související rizika, je důležité investovat čas a úsilí do výběru a používání správné kryptoměnové peněženky. Pokud dodržíte doporučené postupy pro zabezpečení vašich finančních prostředků, můžete si být jisti, že jsou vaše kryptoměny v bezpečí a chráněny proti podvodům a ztrátě.

Garant stránky: 

Foto: unsplash.com