Krypto osobnosti volají po změně zdanění krypta. Česko by na tom podle nich vydělalo

Osobnosti z řad podnikatelů, ekonomů, influencerů, ale i poslanců volají po změně zdanění kryptoměn v České republice. Poukazují především na to, že český krypto průmysl má velký ekonomický potenciál a je škoda ho zbytečně omezovat nefunkční daňovou zátěží.

Za vzor si berou například Německo nebo Portugalsko. Třeba v Německu platí ohledně zdanění kryptoměn časový test, který osvobozuje od daně ty, kteří drží kryptoměnu více než jeden rok. Portugalsko dokonce po fyzických osobách nevyžaduje žádné daně plynoucí z transakcí kryptoměn.

Česko je zatím k úpravám zdanění kryptoměn zdrženlivé. Podle Ministerstva financí chybí jasnější mezinárodní metodika a doporučení.

Anketa krypto osobností: Je v Česku danění krypta správně nastavené?

Kirill Juran, CEO, SimpleTax&Law

Není. Zákonná úprava zdanění kryptoměn zcela neodpovídá realitě. Znění zákona o dani z příjmu zjevně zcela nereflektuje existenci kryptoměn a jejich fungování. Kryptoměny se vyznačují vysokou volatilitou, složitostí transakcí, právním jednáním vůči kódu, extrémním množstvím transakcí, často rychlým zánikem projektů, specifickými derivátovými kontrakty apod. Vzhledem k povinnosti zdanit veškeré směny pak dochází ke vzniku buď neřešitelných situací, či situací, jejichž výsledné řešení je absurdní.

Jiří Havránek, poslanec (ODS), člen Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a člen Rozpočtového výboru PČR

Ne. Současné daňové nastavení odpovídá zákonnému neuchopení kryptoměn a dlouhodobému přístupu klíčových institucí k tématu. Bohužel, tento nezájem dlouhodobě poškozuje český krypto průmysl. Věřím, že k důležitým změnám, které zatraktivní český daňový systém a zamezí dalšímu odchodu předních firem tohoto sektoru z České republiky, dojde. Současný daňový systém (spolu s dalšími problémy) paradoxně snižuje možné daňové příjmy, o tom jsem přesvědčen.

Martin Stránský, ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus

Není, protože pro danění příjmu ze spekulace na kryptoměny nelze použít časový test pro držení kryptoměn stejně, jako je to například u akcií. A to tuším jsou tři roky. Pokulháváme také výrazně za zahraničím.

Adam Neuberger, odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex

Česká republika má v otázce zdanění kryptoměn stále co dohánět. Aktuální nastavení pro mnoho profesionálů představuje byrokratickou zátěž, která se projevuje především v povinnosti danit zisky pramenící z každé transakce. Tím vzniká nutnost pečlivě evidovat veškeré operace, a to i mezi kryptoměnami samotnými. Zvyšují se tak náklady a náročnost zpracování jak pro společnosti, tak pro úřady. Vhodným řešení by bylo zdanění zisků z kryptoměn až ve chvíli, kdy dochází k přechodu na FIATové měny.

Karel Wolf, redaktor Forbes a analytik

Ne. Problémem současného danění kryptoměn u nás jsou nestandardní scénáře. Za takové situace nás pak nemohou překvapovat prohlášení, jako je to od Finanční správy z letošního července. Ta při kontrole daní z let 2019 a 2020 našla u obchodníků kryptoměn údajné pochybení za stovky milionů korun. Daňově problematické je denní obchodování, přímé placení kryptem, ale také směna kryptoměn mezi sebou. Protože se u nás nejedná ani o investici do finančního aktiva, nelze na kryptoměny uplatnit časový test jako u cenných papírů, což je škoda.

Jak změnit zdanění krypta v Česku? Stačí dvě jednoduchá opatření.

Změnit současná opatření není podle řady osobností nijak náročné. Poslanec Parlamentu ČR Jiří Havránek i zástupce krypto průmyslu Adam Neuberger z projektu Probinex se shodují na dvou jednoduchých změnách. Tou první je zavést danění zisku až ve chvíli, kdy bude kryptoměna směněna na FIAT měnu. Nebude tak nutné evidovat jednotlivé transakce mezi kryptoměnami navzájem.

Druhou změnou, která by měla pozitivní dopad na český krypto průmysl, je zavedení časového testu. To by znamenalo, že pokud držíte kryptoměny po danou dobu, tak jste od daně osvobozeni.

Ministerstvo zatím váhá. Inspirací mohou být mezinárodní doporučení

Podle Ministerstva financí obecně platí, že zdanění kryptoměn se řídí standardními principy jako zdaňování jiných věcí. K tématu zdanění kryptoměn zveřejnila i podrobné informace na svých webových stránkách. 

Současná česká účetní legislativa neobsahuje konkrétní úpravu způsobu účtování a vykazování digitálních měn. Tuto problematiku zatím neupravují ani mezinárodní účetní standardy (IFRS) a ze strany jejich tvůrců prozatím nebylo vydáno ani žádné doporučení týkající se vykazování digitálních měn,“ uvedl Stefan Fous z Odboru Vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

Ministerstvo financí ČR zároveň potvrdilo, že Česko jako předsednická země Rady Evropské unie koncentruje své síly v oblasti kryptoměn na dokončení evropské regulace kryptoměn MiCA. Finální verze nařízení by měla být hotová už do konce letošního roku.