KryptoNEWS

3. 6. 2022


TÉMATA:     PÁD KRYPTOMĚN     l     VÝVOJ CENY BTC     l     RIZIKA DAILY TRADING

KryptoNEWS 2

Anketa

Kdy začne trh s kryptoměnami opět růst?

Ing. Mgr. JAKUB JEDLINSKÝ, Ph.D., CTO a Co-Founder Altlift s.r.o., pedagog na VŠE

Jsme v bear marketu, a především v nejhorší krizi nejspíš za několik posledních generací. Krize je reálná, nikoli účetní jako ta poslední. S taperingem v USA budou dál padat akcie, především growth stock,
a s nimi i krypto. Nečekáme dlouhodobý obrat v příštích měsících, leda by nějaká významná centrální banka oficiálně přijala bitcoin do měnových rezerv (např. Brazílie, Mexiko nebo USA).

PhDr. JIŘÍ SCHWARZ, Ph.D., Anglo-american University

V minulých letech nebyl jasný statistický vztah mezi cenou kryptoaktiv a akciovými indexy. S příchodem covidu se ale mezi nimi ustálila pozitivní korelace, jak investoři začali hledat výnos i u těch tříd investičních nástrojů, kterým se do té doby příliš nevěnovali. Pokud se pohled na kryptoaktiva nyní nezmění, lze očekávat jejich růst ruku v ruce s růstem akciových trhů. Ten je ale zatím velmi nejistý a zpřísňování měnové politiky amerického Fedu ho bude spíše brzdit.

Komentář


Cena kryptoměn padá. Co se děje?

Od počátku dubna klesá kapitalizace kryptoměnového trhu. Čísla nám ukazují pokles kapitalizace z 2,1 bilionu dolarů na 1,1 bilionu dolarů, což jsou hodnoty, které jsme naposledy viděli v červenci 2021.

Je už zřejmé, že se kryptoměnový trh ocitl v tzv. bear marketu. To značí otočení trendu, kdy v nejbližší době budeme zaznamenávat spíše poklesy na trhu než značné růsty, jako tomu bylo na konci roku 2021. Navíc celosvětová situace přispívá k tomu, že to nebude vůbec jednoduché na všech finančních trzích.

Mnohokrát se zmiňuje, že přichází recese. To by znamenalo značný odliv kapitálu z finančních trhů a celosvětové poklesy akcií, kryptoměn aj. Dopady pandemie, která ochromila ekonomiku, a rostoucí inflace vyvolávají v lidech strach z toho, co bude. Pád stabilní měny UST a kryptoměny Luny také nepomohl a nálada k nákupům tak klesá.

Je však potřeba brát tyto situace jako příležitost. V budoucnu se už nemusí opakovat příležitost nakoupit např. bitcoin za ceny, které v blízké době uvidíme. Z technické analýzy je zřejmé, že klíčový support u bitcoinu je okolo 28 tisíc dolarů. Pokud se déle než týden budeme pohybovat pod touto cenou, může jít cena bitcoinu až k 20 tisícům dolarů.

ADAM NEUBERGER
odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex
22. 5. 2022

Analýza


Propad trhu s kryptoměnami?
Tady jsou dvě hlavní příčiny.

Trh kryptoměn se za půl roku smrskl z 2,9 bilionu dolarů na 1,2 bilionu. Bitcoin ze svého historického maxima 68 tisíc dolarů sjel až na 29 tisíc. Největší kryptoměna prorazila i dno posledního výplachu z července minulého roku, kdy se tehdy ostře odrazila a pokračovala v růstu. Co je příčinou prozatím největšího propadu od ledna 2018?

1) Pád důvěry ve „stabilní kryptoměny“
Stabilní kryptoměny zvané stablecoiny jsou 1:1 svázány s nějakou státní měnou, často s dolarem. Trh je na nich závislý, protože výrazně ulehčují obchod. Největší z nich, Tether, je třetí největší kryptoměnou na světě a denně se jí zobchoduje 2× větší objem než bitcoinu. Tether dosahuje velikosti ⅓ HDP České republiky. Stablecoiny okupují i pozice 4. (USDC), 7. (BUSD) a 15. (DAI) největší kryptoměny.

Vedle nich ještě před měsícem stála kryptoměna Terra (UST). Její cena se však v důsledku špatného designu 9. května 2022 začala odchylovat od jednoho dolaru a brzy spadla až na pět centů. Spolu s tím se zřítila i hodnota druhé části ekosystému Terra: kryptoměny Luna, která se propadla o 99,99 procent. Dohromady se z trhu za jediný týden vypařilo 40 miliard dolarů – v poměru jde o podíl odpovídající účasti Ruské federace na světovém HDP. Stabilní kryptoměny jsou klíčovou součástí světa kryptoměn, proto takový pád zanechal velké šrámy na důvěře v celý trh.

2) Makroekonomická nejistota
Ve čtvrtek 24. února 2022 armáda Ruské federace překročila hranice Ukrajiny. V reakci na to vzrostla cena plynu, ropy a obilí. Cenový tlak takto významných komodit se transformoval v Evropě do vysoké inflace ve výši 8 až 14 procent, a to v eurozóně i mimo ni. Nový konflikt vytvořil nejistotu, která se do kryptoměn, už tak považovaných za vysoce rizikové investice, promítla.

Kromě toho kryptoměny za posledních pět let začaly silně korelovat s ostatními trhy. Americký akciový index S&P 500 uzavřel sedm týdnů ve ztrátě, tudíž nelze v blízké budoucnosti očekávat výrazný růst digitálních měn.

22. 5. 2022

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: Datový agregátor CoinGecko, viz https://www.coingecko.com/en/coins/bitcoin

Trendy a novinky


BBC: Generace Z se zamilovala do kryptoměn a NFT

Generace Z je označení pro mladé ve věku 14 až 25 let. Podle nejnovější analýzy BBC News se mladá generace takřka „nezdravě” zamilovala do volatility digitálních měn a adrenalinu, který to přináší. Informaci o nové lásce přinesly před rokem internetové platformy, které obchodování nabízí. Za první polovinu roku 2020 zaznamenaly meziroční růst účtů o 170 procent, růst výnosů a obchodovaného objemu se u burz liší, avšak ty největší jako je Robinhood a Charles Schwab hlásí rekordy. Vědci to považují za důsledek neustálého přísunu informací z dynamického trhu, který se nikdy nezastaví. Varují před tím, že nezkušení obchodníci dělají z trhu kasino.

Technologie blockchain není připravena na příchod virtuálních vesmírů

V prosinci 2021 se společnost Facebook přejmenovala na Meta, čímž zahájila závod o vytvoření digitálního světa zvaného „metaversum“. Mnozí vývojáři se rozhodli, že správným nástrojem pro stavbu takové platformy je decentralizovaný blockchain, nikoli centralizované řešení. Spoluzakladatel Ethereum Vitalik Buterin se nicméně nechal slyšet, že technologie na to není připravena. Jako hlavní důvod uvádí cenu transakcí na největším blockchainu Ethereum – ta dosahuje až několika desítek dolarů. Boj ale není ztracen, virtuální blockchainy vesmír staví například společnost Decentraland.

Přichází další kryptoměnová zima.
Technologie ale přežila i horší

„Kryptoměnová zima“ je označení pro všeobecný úpadek trhu. Zakladatel Delta Blockchain Fund Kavita Gupta vyhlásil v reakci na sedmitýdenní kontinuální pokles cen další sezónu. Při trendu se trh ochladí a očistí od nesmyslných projektů. Jaké to budou, lze zatím těžko předvídat. Nicméně je jisté, že technologie blockchain toto období znovu nakonec překoná, stejně jako v roce 2016 a 2019, kdy trh ztratil přes 70 % svého objemu.

Čísla, data, informace v souvislostech


Kryptoměnová zima je situace, kdy dojde k prudkému snížení objemu obchodovaných kryptoměn. Jak je patrné na vývoji BTC, situaci zažíváme právě nyní, kdy je snížení mínus 80-90 procent původního objemu. Podobná korekce byla očekávatelná a nyní jde o to, kdy křivky zamíří opět nahoru k růstu. Jde o zdravý proces. Retrospektivně lze pozorovat rok 2018 a 2019 jako naprostou malichernost.

Zdroj: Agentura BeInCrypto v článku o nízkém obchodovaném objemu viz https://beincrypto.com/binances-volume-plunged-to-new-lows-february/

Krypto BEZPEČNĚ


Pozor na každodenní obchodování kryptoměn

Každodenní obchodování (daily trading) je aktivita, při které jednotlivec na základě vlastní analýzy dlouhodobě obchoduje aktiva, často kryptoměny. Nové technologie umožnily přístup na burzy všem a největší boom nastal během koronavirové krize. Velký objem obchodů měli na svědomí často mladí lidé s mnohdy minimálními zkušenostmi. Pouhá sázka na úsudek je ovšem velmi nebezpečná a hrozí zde vysoké riziko ztráty investic.Anonymní členové týmu a zakladatelé, jejichž identitu nikdo nezná. Komunikují pouze přes Twitter a platformu Discord.

5 tipů, jak postupovat bezpečněji: 

  1. Stále mít na paměti, že kryptoměny jsou vysoce riziková investice.
  2. Poradit se se zkušenými investory.
  3. Investovat jen do projektů, které si dobře prostuduji a které vykazují serióznost.
  4. Investovat jen ty peníze, jejichž ztráta mě finančně nijak neohrozí.
  5. Stanovit si časový horizont a ten se pokoušet dodržet.

Co o kryptu možná nevíte


Jak se těží bitcoiny?

Těžba je proces, při kterém úplně nové bitcoiny vstupují do oběhu. Probíhá s pomocí vysoce sofistikovaných počítačů, které kalkulují složité matematické rovnice. Ten počítač, který rovnici vypočítá jako první, následně dostane odměnu v podobě tokenů. 

Těžba slouží kromě emise k udržování řetězce. Každá rovnice odpovídá jednomu bloku, který v sobě nese nové transakce na síti. Vytěžení jednoho bloku trvá deset minut bez ohledu na to, jak velký výkon na síti v tu chvíli je.

K vytěžení prvního bitcoinu došlo na začátku roku 2009. Za tu dobu už byla do oběhu uvolněna velká část všech těchto digitálních mincí. Významným mezníkem byl v tomto ohledu letošní 1. duben, kdy byl vytěžen také bitcoin s pořadovým číslem 19 milionů.

K vytěžení tak v tuto chvíli zbývá méně než dva miliony kusů. Přestože se v porovnání s celkovým objemem nejedná o příliš velké číslo, vytěžení zbytku bitcoinů zabere nesrovnatelně více času. Poslední bitcoin totiž bude vytěžen až během roku 2140.

Doma bitcoiny už vytěžíte. Používají se na to speciální zařízení zvaná ASIC.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz