Martin Bok, Altlift: Krypto vs. regulátoři

Člověku, který by se náhodou připletl do diskuze kryptotraderů (osob obchodujících s kryptoměnami) by se mohlo zdát, že značnou část pracovní náplně tvoří čekání.

Tu na vyjádření jednoho nebo druhého amerického úředníka ve tmavém obleku, tam na zveřejnění čísla, v němž rozdíl čtvrtiny procentního bodu hraje nečekaně velkou roli.

A v posledních dnech zejména na oficiální vyjádření americké Komise pro kontrolu cenných papírů k několika probíhajícím řízením, jejichž výsledek bude mít zásadní vliv na formování trhů s kryptoměnami. Kdo vlastně stojí za kouzelnou zkratkou SEC, jejíž názory se na první pohled řídí většina světových trhů? A je v tom SEC sama?

SEC aneb hodný, zlý a ošklivý

SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) – Komise pro kontrolu cenných papírů (v Česku roli SEC zastává od roku 2007 Česká národní banka).

SEC je nejdůležitější a v současnosti nejvíce sledovaný regulační úřad ve vztahu k regulaci kryptoměn. Dle některých odhadů probíhá pod jurisdikcí USA asi třetina všech krypto operací a americká kupní síla byla a je konstantním hnacím motorem trhu. Navíc rozhodnutí USA jsou většinou částečně nebo úplně následována jinými (hlavně evropskými) jurisdikcemi, což jim dodává globální dopad.

Proaktivita SEC v regulačních snahách pomalu ale jistě poslední roky rostla, a to především kvůli popularizaci dolarových stablecoinů (kolaterizované kryptoměny kopírující cenu dolaru) a v rámci zacílení na neúspěšná finanční krypto schémata, která v minulém roce poškodila tisíce amerických občanů (Terra Luna, Celsius atd.). Již několik let také vede SEC boj proti projektu Ripple a jejich coinu XRP, který pokládá za neregistrovaný cenný papír.

Z teorie do praxe – pád FTX a role SEC v něm

Vývoj dění ve vedení SEC poslední roky ovlivňovala, především dnes již neblaze proslulá, kryptoměnová burza FTX v čele se Samem Bankmanem-Friedem (zlý), kterému dnes hrozí doživotí za finanční podvody.

Sam Bankman si byl vědom možnosti dopadu tvrdých regulací, a tak se aktivně snažil na vývoji podílet. Klíčové slovo v dění SEC má v současnosti předseda Gary Gensler (ošklivý), na kterého měli osobní vazby rodiče Sama Bankmana, kteří se aktivně v businessu FTX podíleli. Gensler je také členem Demokratické strany, která v posledních letech obdržela od Sama Bankmana nemalé finanční dary (doplňme ale, že republikány FTX sponzorovala také).

Po vyplynutí těchto reálií v rámci vyšetřování burzy FTX se Gary Gensler ocitl pod palbou kritiky, a tak v posledních týdnech zaujal narychlo tvrdý postoj vůči mnohým hráčům na kryptoměnových trzích. V rámci tohoto postoje pak začala SEC sahat k poměrně razantním opatřením: 

  • Poskytovatelé agregátních stakingových služeb (převážně burzy) se musí registrovat u SEC a poskytovat úplné, poctivé a pravdivé informace v rámci ochrany investorů.
    • O co jde? Spousta zákazníků svěřuje své kryptoměny burzám, aby je za ně stakovala (uchovávala jejich prostředky výměnou za zhodnocení). Čistě teoreticky jde o výměnu části zisku ze stakování za komfort zákazníka. Problém ale je, že burzy nemusí potvrzovat, že kryptoměny doopravdy pouze stakují, a že je nepoužívají k jinému účelu – jako se tomu dělo u FTX.
    • Ačkoliv je tento krok v našich očích správný, jsou nyní velmi pravděpodobně trestáni i nevinní aktéři. Například kryptoměnová burza Kraken, jejíž zakladatel Jesse Powell (hodný a lehce paranoidní; má nulovou spojitost s Jeromem Powellem z Fedu) tento a další kroky SEC ostře kritizoval až do bodu obvinění cílené sabotáže celého krypto ekosystému.
  • Žaloby a nátlak na tvůrce dolarových stablecoinů.
    • 13. února obdržela společnost Paxos oznámení od SEC, ve kterém jí nařizuje, aby přestala razit stablecoin Binance USD (BUSD), dokud se nevyřeší potencionální nesrovnalosti ve velikosti kolaterálu.
    • Opět principiálně správné rozhodnutí ze strany SEC, nicméně záměrně pojaté velmi netaktně, způsobující zbytečný šok celému trhu předtím, než vyšetřování vůbec začalo.

Komentář Jesseho Powella ke konání SEC

Rostoucí regulatorní nejistota a narychlo rozjetá křížová výprava Garyho Genslera přináší na zotavující se trh kryptoměn nejistotu. SEC nedbalo na varování k dění v FTX, a ještě Samovi Bankmanovi úspěšně dodalo legitimitu (na FTX se pohlíželo jako na nejvíce regulovanou krypto burzu na světě), kterou Bankman proměnil v jeden z největších finančních podvodů v americké historii.

Dnes již je jasné, že neregulovaný divoký západ kryptoměn se chýlí se konci. Kvůli FTX byla pravděpodobně krypto komunita připravena o možnost podílet se na spoluvytváření regulací. Výsledkem tedy budou drakonické a narychlo protlačené zákony a povinnosti. Bude na ostatních regulátorech, zda budou v přísných krocích SEC následovat nebo ne.

Zlý bude spravedlivě odsouzen, ale škodu již napáchal. Hodný koupil kulku určenou zlému a zesměšněný ošklivý se snaží zachránit si tvář.

Martin Bok, analytik, tokenomics expert 
Martin Bok je analytikem společnosti Altlift. Jeho hlavní specializací je design tokenomik, kromě toho se také věnuje řízení herního DAO a fundamentálním analýzám. 

Kromě SEC se vyplatí sledovat tyto regulátory:

  • Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA): celoevropský regulační orgán, který dohlíží na finanční trhy a poskytuje pokyny k regulaci kryptoměn v Evropské unii. Dohromady s ECB jde o klíčové regulatorní hráče v Evropě.

  • ECB: Evropská centrální banka se obvykle vyznačuje mírnějším postojem vůči kryptoměnám než SEC. Na druhou stranu, USA a EU spolupracují téměř ve všem a je nepravděpodobné, že pokud SEC přitvrdí, tak orgány EU zaspí, i když se tím připraví o potencionální konkurenční výhodu.
  • Úřad pro dohled nad finančním trhem (FCA): regulační orgán odpovědný za dohled nad finančními trhy v Británii. Má na svědomí například nedávný zátah na provozovatele kryptoměnových bankomatů.
  • Čínská lidová banka (PBOC): centrální banka Číny zaujala přísný postoj k používání kryptoměn v zemi, ačkoliv to dnes vypadá, že skrze Hongkong proběhne v Číně krypto oživení.