Martin Stránský z Bit.plus: Do června představíme nový projekt

Zájem Čechů o kryptoinvestice podle Martina Stránského, ředitele a zakladatele české společnosti Bit.plus, roste. Vývoj ale ovlivňuje řada faktorů, včetně vysoké inflace, války a trhu s nemovitostmi.

Ve vztahu k zákazníkům je podle Stránského nejvíce brzdí nemožnost komunikace. „Google a Facebook (Meta) nás blokují! Vůbec nám neumožní propagovat naše služby. A to přesto, že máme licenci od ČNB jako ,poskytovatel platebních služeb malého rozsahu‘,“ uvádí. Další potíž představuje vyjednávání s bankami.

Aktuálně Bit.plus připravuje novinku. „V případě, že se nám podaří tento náš nápad úspěšně realizovat, tak si myslím, že by se mohlo alternativní kryptoměnou i jednoduše platit,“ říká s tím, že technologicky by ho chtěli představit do letošního června.

V loňském roce utratili Češi za kryptoměny méně než v předchozím, přesto jde o částku 3,5 miliardy korun. Jak byste popsal vztah Čechů ke kryptoměnám?

O investice do virtuálních měn je v ČR stálý zájem, který neustále stoupá. My jsme loni směnili za cca 1,5 mld. Kč při 25% poklesu obratu oproti předchozímu roku. A to v době, kdy kurz BTC spadl v průměru o více jak 45 %. My jsme ale směnili téměř stejné množství BTC jako v loňském roce. Krásně je to vidět na grafu. Křivka klesá velmi pozvolně.

Kryptoměnám se loni příliš nedařilo a ceny klesaly. Není to podle vás naopak ideální doba, kdy je nakoupit?

Zásadně nic nedoporučuji. Nejsme investiční společnost. Stále je investice do kryptoměn obecně velmi volatilní a není pro každého. Když to ale vezmu podle našich klientů, tak ti hodně nakupovali. Takže zájem o kryptoinvestice z našeho pohledu roste.

Jaké výsledky objemu obchodů očekáváte na Bit.plus letos?

Jsme připraveni na další pokles, a to zejména na výdajové stránce naší společnosti, kterou řídíme „zdravým, selským rozumem“. Zatím je těžké odhadnout, co se stane. Máme za sebou velmi krátké časové období.

Kdybych měl predikovat podle současných čísel, tak bych odhadl, že se obchodování sníží o dalších 20 %. Ale pozor: to je v případě, že na trhu stále bude „strach“. Kousek od nás je válka, přímo u nás je vysoká inflace, zamrzl trh s nemovitostmi atd. Když přijde jakákoliv příznivá zpráva nebo když se kurz BTC vrátí na svoje maximální hodnoty, pak můžeme zažít nebývale příznivý rok. Ale jen v případě, že kryptofirmy v ČR vůbec přežijí. Hrozí nám totiž další výpovědi z bank.

Liší se Češi v přístupu ke kryptoměnám nějak oproti např. obyvatelům jiných evropských států?

Mohu porovnat jen se Slovenskem, kde také působíme. A tady si myslím, že není nijak zvláštní rozdíl.

S čím se na Bit.plus směrem k zákazníkům nejvíce potýkáte?

S nemožností komunikace. Google a Facebook (Meta) nás blokují! Vůbec nám neumožní propagovat naše služby. A to přesto, že máme licenci od ČNB jako „poskytovatel platebních služeb malého rozsahu“. Když s nimi jednáme, tak se zeptají na to, co je ČNB. Je to neuvěřitelná arogance mocných. Jsme na trhu již devátým rokem, nemáme nevyřízené reklamace, s každým klientem jsme připraveni osobně jednat v našem Klientském centru atd. Přesto nemůžeme Google a Facebook používat. Ale hlavně, že můžou inzerovat firmy, které pak zkrachují a peníze klientů zmizí v nenávratnu. Nebo že by zmizely právě v Googlu a Facebooku? Hlavně, aby jich bylo hodně.

Co by podle vás pomohlo většímu přijetí kryptoměn v České republice?

Jednoznačná pravidla, která, když je splníme, tak nebudeme mít problém s tím, že nás odmítají v bankách. Většinu svojí práce věnuji tomu, abychom vůbec měli někde bankovní účet. A to mi přijde jako hrozné plýtvání nejvzácnějším statkem: časem. Ten bych mohl věnovat dalšímu rozvoji našich služeb, dalším novým nápadům, které máme. Chystáme jednu unikátní novou věc, na kterou se velmi těšíme. Ale musím na to mít „ČAS“.

Bude se u nás někdy platit kryptoměnami zcela běžně? Za jak dlouho to podle vás bude?

Já spíše vidím virtuální měny jako alternativní investici než jako platební nástroj.

Tím, že ALE právě v současné době chystáme něco nového, tak v případě, že se nám podaří tento náš nápad úspěšně realizovat, tak si myslím, že by se mohlo alternativní kryptoměnou i jednoduše platit. Musíme ale k tomu získat další licenci ČNB, a tak si ani netroufnu odhadnout, kdy projekt spustíme. Technologicky bychom ho chtěli veřejnosti představit do června letošního roku. Pak už je to jen na tom, kdy dostaneme licenci ČNB. Budu optimista: takže bude se více platit kryptem od 11/11/2023?