MiCA vstupuje v platnost. Přináší problémy i příležitosti

Je tomu více než tři roky, kdy na půdě Evropského parlamentu začala vznikat nová směrnice Markets in Crypto-Assets (MiCA). Stalo se tak zejména v reakci na rostoucí popularitu kryptoaktiv a absenci jakékoliv systémové regulace napříč státy EU. Nyní je legislativní proces u konce.

Evropský parlament na svém zasedání 20. dubna 2023 drtivou většinou nařízení MiCA schválil a přinesl tak první komplexnější pravidla pro obchodování s digitálními aktivy. Pro hlasovalo 517 europoslanců, 38 jich bylo proti a 18 se jich zdrželo.

Pro to, aby se nová pravidla úspěšně zavedla v praxi, bude nyní potřeba úzká spolupráce mezi firmami a příslušnými státními orgány. Cílem je, aby nově zaváděným předpisům všichni správně rozuměli. To se bude týkat obzvláště pokud jde o požadavky na udělování licencí a obecně dohled nad trhem,“ komentoval schválení europoslanec a stínový zpravodaj nařízení Ondřej Kovařík (Renew Europe, za ANO).

Proti MiCA se postavili například čeští europoslanci za Piráty. Upozorňují například na identifikaci, která by mohla být problémem pro financování disidentů. „Rozumím snaze regulovat kryptoměny, ale podle mého názoru celá diskuze vychází ze špatného předpokladu – a to, že kryptoměny mají fungovat jako peníze v bance. Kryptoměny by totiž naopak měly fungovat jako ekvivalent digitální hotovosti,“ uvedl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

České krypto projekty jsou licenci nakloněné. Předseda České kryptoměnové asociace František Vinopal pro Českou televizi řekl: „Je nutné regulovat obchodní modely, které nakládají s veřejnými prostředky, a je jedno, jestli se jedná o české koruny, eura nebo o Bitcoiny. To znamená, nemůže to dělat každý. To, co ale zásadně odmítáme, je regulace technologie jako takové, aby ta technologie byla znevýhodněna oproti jiné technologii nebo oproti standardnímu bankovnictví, a to je bohužel stav, ve kterém jsme dnes. Věříme, že evropské nařízení MiCA tuto diskriminaci narovná.“

Projekty musí splňovat pravidla pro udělení licence

Nová pravidla začnou platit postupně od poloviny roku 2024 a zaměřují se jak na vydavatele krypto aktiv, tak na obchodování s nimi. Jejich cílem je ochrana držitelů kryptoměn i investorů a také zabránění manipulacím na trhu a podvodům. Nyní nastalo období, kdy musí řada podnikatelů své fungování upravit tak, aby nařízení splňovali.

Z pohledu krypto projektů je klíčové zavedení licence CASP (Crypto-Assets Service Provider), o které si bude muset povinně žádat každá společnost splňující podmínky stanovené zákonem. Důvod existence této licence je prostý – maximální důraz na ochranu koncového uživatele. Ten se ostatně projevuje i v dalších regulovaných částech, například v úpravě propagace kryptoaktiv prostřednictvím influencerů či snaze o předcházení manipulace s trhem. 

Náležitosti stanovené licencí CASP přitom nejsou pouhé formality. Subjekty se musí zavázat k přijetí opatření k dosažení nejlepšího možného výsledku pro klienta a implementovat zásady efektivního provádění pokynů zákazníků. Nově vznikají také povinnosti zasílání informací o původci a příjemci konkrétní kryptoměnové transakce do centrálního registru či držení rezervního kapitálu pro případ nutnosti vyplacení věřitelů ve specificky stanovené výši.

Spolu se směrnicí MiCA přijal europarlament i další opatření. Mezi nimi je i často skloňovaná aktualizovaná Směrnice pro boj proti praní špinavých peněz (Anti-Money Laundering – AML).

Foto: unsplash.com