Názory osobností: Jak by si měli lidé nejlépe zabezpečit své kryptoměny?

JAKUB KICOM VEJMOLA, Bitcoinovej kanál

Každý nákup Bitcoinu by měla předcházet investice do hardwarové peněženky Trezor. Je to ta nejlepší investice, kterou (krom dalšího vzdělávání) můžete udělat.

MICHAL BATURKO OLBERT, spoluzakladatel projektu Probinex

Nejdůležitější je informovanost. Velmi zásadní je osvojit si postupy bezpečné práce se seedem, nezbytná je znalost on-line či hardwarových peněženek. Když už si lidé kupují kryptoměny, neměli by je totiž dlouhodobě držet na centralizované burze. Platí zde staré známé pravidlo: nemáš klíče, nemáš krypto. Navíc s peněženkou Trezor podpoříte českou firmu. Mezi lidmi tyto základní znalosti bohužel stále chybí, proto se je snažíme šířit dál.

JOSEF TĚTEK, SatsJoseph, ekonom a analytik, autor knihy Bitcoin: Odluka peněz od státu

U nízkých částek (jednotky tisíc korun) stačí použít mobilní peněženku. Doporučuji Muun nebo Green. Pro vyšší částky (desítky tisíc a více) doporučuji hardwarovou peněženku. Důležité je dobře si zabezpečit tzv. recovery seed – zálohu, ze které lze v případě ztráty zařízení obnovit přístup k prostředkům. Nejraději mám Trezor Model T, který s pomocí Shamir Backup nabízí nejlepší možnou úroveň zabezpečení.

mjr. Bc. RICHARD VALIČEK, Odbor analytiky a kyber. kriminality, Krajské ředitelství policie Středočeského kraje

MNejvětší bezpečnost pro kryptoměny zaručují tzv. hardwarové peněženky (Trezor, Ledger apod.). Podpora více kryptoměn, webové a mobilní aplikace. Některé mají desktop klienta.

A co si myslíte vy? Zapojtete s pošlete nám váš názor.