Ohrožení důvěry kryptoměn, příležitost pro rozvoj, nutná regulace. Tak hodnotí osobnosti krach burzy FTX

Jak se promění kryptosvět po krachu jedné z největších kryptoměnových burz FTX? Řada osobností se shoduje, že krátkodobě dojde k poškození důvěry. Současně jde ale o příležitost, jak urychlit a zlepšit řadu procesů pro rozvoj krypta. Shoda naopak nepanuje na otázce, zda by problémům zabránila regulace.

Ředitel a zakladatel společnosti Bit.plus Martin Stránský doufá především ve změnu přístupu lidí, kteří burzám své peníze svěřují. „Honba za nejlevnější cenou je prostě nesmysl. Klienti si musí rozmyslet, s kým chtějí obchodovat,“ říká Stránský. Kryptosvět se ale podle něj zásadně nezmění.  

Růst zájmu regulátorů o sektor kryptoměn očekává europoslanec Ondřej Kovařík. „Registrujeme také iniciativy ze strany firem podnikajících v krypto, jejichž záměrem je posílit důvěryhodnost celého sektoru,“ dodává Kovařík.

Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift věří ve změnu k lepšímu. Celé odvětví se podle něj bude muset ještě rychleji transformovat. „Důležité nyní bude vytvářet decentralizované bezpečnostní a auditní mechanismy. Je to skvělá příležitost k řešení palčivých problémů u tokenizovaných projektů,“ vysvětluje.

Silnější regulace by podle odborníků zřejmě krachu FTX nezabránila. „Jen přibydou papíry, nic nedělající pracovní místa, spálené životy v neprodukčním sektoru kontrolování kontrol a otravování někoho, kdo chce podnikat,“ říká Stránský.

Zpronevěření svěřeného majetku je zákonem zakázáno již dnes, chybí zde ale efektivní dohled, což si klade za cíl chystaná regulace MiCA. Je možné, že přísnější regulace by podvody SBF odhalila mnohem dříve, a tato burza by nikdy nevyrostla na světovou úroveň,“ uvádí Jakub Valníček z Portu Crypto.

Advokát Martin Hobza doplňuje: „MiCA by tak krachu sice zřejmě nezabránila, stejně jako bankovní regulace nezabrání krachu banky (viz Sberbank), zřejmě by však snížila pravděpodobnost krachu, a zvýšila šance klientů na získání (části) svěřených aktiv zpět.“

Anketa krypto osobností:

1. Změní krach FTX svět kryptoměn? Jak?

2. Zabránila by krachu burzy regulace?

Martin Stránský, ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus

1. Podle mého názoru se nic nezmění. Pevně však doufám, že se změní přístup klientů k tomu, jak a s kým obchodovat. "Není všecko zlato, co se třpytí" – to je klasické selské pořekadlo.
Honba za nejlevnější cenou je prostě nesmysl. Klienti si musí rozmyslet, s kým chtějí obchodovat. A má to jednoduchý návod: Dovolám se do dané společnosti? Mohu tuto společnost někde navštívit? Znám majitele společnosti? Mohu ho přímo oslovit? Když si na tyto otázky kladně odpovím, pak se mohu domnívat, že minimalizuji případná rizika.

2. Žádná regulace nepomůže. Jen přibydou papíry, nic nedělající pracovní místa, spálené životy v neprodukčním sektoru kontrolování kontrol a otravování někoho, kdo chce podnikat.

Ondřej Kovařík, poslanec Evropského parlamentu (Renew Europe)

1. Můžeme očekávat, že globálně vzroste zájem regulátorů o sektor kryptoměn. Registrujeme také iniciativy ze strany firem podnikajících v krypto, jejichž záměrem je posílit důvěryhodnost celého sektoru. Krátkodobě lze také očekávat jistou opatrnost, případně odklon investorů od celého odvětví.

2. Krachu FTX jako takovému by regulace sama o sobě zabránila jen těžko. Ukázalo se, že obchodní model celé skupiny nebyl udržitelný. Nová regulace EU posílí transparentnost, ochranu investorů nebo napomůže lepšímu porozumění, jak daná aktiva ve skutečnosti fungují. Na druhou stranu dopadne především na subjekty, které formálně podnikají v EU. Abychom mohli posílit práva a ochranu investorů na globální úrovni, budeme potřebovat mnohem lepší spolupráci mezi jednotlivými zeměmi, včetně těch mimo EU.

Ing. Mgr. Jakub Jedlinský, Ph.D., CTO a Co-Founder Altlift s.r.o., pedagog na VŠE

1. Věřím, že změní, a to k lepšímu. FTX byl šokující podvod. Jeho vedení zneužilo a zpronevěřilo peníze klientů, na které z podstaty své činnosti vůbec nemělo sahat. Lhali auditorům, lhali veřejnosti i vlastním zaměstnancům. Opět se ukazuje, že centralizace svádí ke korupci, tunelování a systémovým selháním. A že systém částečných rezerv je časovaná bomba.

Odvětví to nepoloží, jen se bude muset ještě rychleji transformovat. Důležité nyní bude vytvářet decentralizované bezpečnostní a auditní mechanismy. Je to skvělá příležitost k řešení palčivých problémů u tokenizovaných projektů.

2. Problém FTX byl především v iluzi toho, že spolupracuje s regulátory. Bylo obtížně představitelné, že by zrovna tato burza mohla být problematická. Sam Bankman Fraud měl vazby na šéfa SEC Garyho Genslera. Byl druhým největším sponzorem prezidentské kampaně Joe Bidena i nedávné kampaně Demokratů. Pod lampou ale byla tma. Je to selhání centralizace a důvěry v regulátory.

Dobré je, že pravidla mohou být do značné míry automatizovaná. Blockchain je auditovatelný kýmkoli, a to je jeho síla. Pokud bude sada best practices, subjekt se je zaváže splňovat a poruší je, pak by regulace měla zajistit, že se automaticky dopustil trestného činu podvodu.

Celý komentář Jakuba Jedlinského si můžete přečíst zde. 

Jakub Valníček, project manager, Portu Crypto

1. Samotný princip technologie kryptoměn se nezmění, změní se však pozice centralizovaných burz a ostatních hráčů, kteří spravují klientský majetek. Věrohodný proof-of-reserves se stane důležitým ukazatelem každého subjektu, který bude stát o důvěru uživatelů.

2. Zpronevěření svěřeného majetku je zákonem zakázáno již dnes, chybí zde ale efektivní dohled, což si klade za cíl chystaná regulace MiCA. Je možné, že přísnější regulace by podvody SBF odhalila mnohem dříve, a tato burza by nikdy nevyrostla na světovou úroveň.

JUDr. Martin Hobza, Ph.D., advokát a společník​, Hobza Legal

1. Případ FTX může snížit důvěru v burzy a jimi nabízené úschovy, stejně jako v trh jako celek. Ukazuje se, že problémy se nemusí vyhnout ani největším subjektům.

2. Regulace MiCA stanoví pro činnost burzy povinnost získat povolení a spojuje s jejím provozem obsáhlé povinnosti. Součástí je mj. požadavek na robustní kontrolní systém, na kapitál, opatření k ochraně práv klientů při insolvenci burzy a k zabránění užití majetku klientů na vlastní účet. MiCA by tak krachu sice zřejmě nezabránila, stejně jako bankovní regulace nezabrání krachu banky (viz Sberbank), zřejmě by však snížila pravděpodobnost krachu, a zvýšila šance klientů na získání (části) svěřených aktiv zpět.

František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace

1. I pád tak významného subjektu jako je burza FTX nebude mít na podstatu kryptoměn žádný vliv. Jedná se o selhání obchodního modelu burzy a partnerské investiční společnosti Alameda.

2. Jednoznačně. Krach FTX je jedním z dalších příběhů absence řízení rizik spojenými s provozováním burzy a nakládání s klientskými kryptoprostředky. Za pádem FTX, Celsius network a dalších ovšem nestojí kryptoměny samotné, ale nefunkční obchodní modely. Ty je třeba regulovat, a nikoliv technologii samotnou.

Filip Běhal, tiskové oddělení Ministerstva financí

1. Reálný dopad na svět kryptoměn lze nyní těžko odhadovat. Je možné, že někteří investoři začnou být obezřetnější. Investoři do kryptoaktiv musí dobře zvážit, kam investují a jaké riziko podstupují, protože trh s kryptoaktivy doposud není regulovaný.

2. Během českého předsednictví EU bylo dojednáno nařízení MiCA, které bude regulovat a stanovovat pravidla pro poskytování služeb spojených s kryptoaktivy, včetně kryptoburz v celé EU. Věříme, že toto nařízení obsahuje dostatečné pojistky, které do budoucna podobným událostem přinejmenším částečně zamezí. Klíčová bude také role dohledových orgánů. Vždy však platí, že sebedokonalejší regulace nemůže nahradit obezřetnost investorů.

Dominika Vykydalová, členka Holek v kryptu

1. FTX se rozhodně zapíše do historie kryptoměn jako jeden z možná nejčernějších dnů v kryptu. Nedošlo k hacku, ale k nakládání s prostředky klientů. A to se neodpouští. Pozornost míří i na další burzy, zda opravdu disponují prostředky svých klientů a zda to nevyvolá dominový efekt. Celá situace nejvíce poškodila ty, kteří neví, s jakými důvody a vlastnostmi Bitcoin, potažmo kryptoměny, vznikly. Kryptoměny vlastníte ve chvíli, kdy je máte na své softwarové nebo hardwarové peněžence, ne na burze. Neříkají-li vám nic tyto pojmy, riskujete obdobnou situaci, protože “not your keys, not your coins”.

2. Regulace nejvíce ovlivňují business s kryptem, ne podstatu krypta a jeho používání.