Poslanec Havránek: Čeká nás kryptoměnový boom

Česká kryptokomunita odvádí podle poslance Jiřího Havránka z ODS dobrou práci v popularizaci kryptoměn. Růstu obliby napomáhají i výrobci hardwarových peněženek, směnárny i síť bankomatů. Problém naopak vidí v uzavírání bankovních účtů.

Přichází celoevropská regulace kryptoměn MiCA, která má více chránit běžné drobné investory. Bude v ČR obliba kryptoměn stoupat?

Myslím, že růst obliby kryptoaktiv v ČR, kterému věřím, nebude mít souvislost s přijatou regulací. Daleko větší vliv budou mít spíše aktuální nízké kurzy, které lákají k investici. Dále také fakt, že česká kryptokomunita odvádí dobrou práci v popularizaci kryptoměn. Máme zde dostupné kompletní „prostředí“ od výrobců HW peněženek, přes směnárny až například po dostupnou síť bankomatů. To může lákat investory, kteří nejsou úplně v obraze, co se týče fungování kryptosvěta.

Kde vidíte největší problém ve spojení Česká republika  a kryptoměny?

Kdybych měl zmínit jednu věc, tak je to pro mě v tuto chvíli uzavírání bankovních účtů lidem a firmám, jež se věnují podnikání s kryptoaktivy. Ti všichni tak každý den jdou spát s tím, že ráno jejich účet může být uzavřený.

Velké zmatky jsou okolo zdanění kryptoměn. Jaké zde vidíte řešení?

Ve zjednodušení celého systému. A tím naprosto nejčistším řešením by bylo danění až ve chvíli převodu na FIAT. Všechny tyto změny jsou však během na dlouhou trať a je k nim třeba podpora napříč politickým spektrem.

Jak vidíte budoucnost kryptoměn?

Myslím, že se bude zvyšovat počet uživatelů kryptoměn nejen v České republice. Když se podívám na posun ve vnímání například Bitcoinu v posledních letech, tak si myslím, že nás čeká další kryptoměnový boom. A bude důležité, aby i nadále české firmy hrály v této oblasti prim. To totiž pomůže i české ekonomice. 

Patříte mezi investory do kryptoměn?

Mám opravdu drobné portfolio složené z Bitcoinu, Cardana a Etherea. A HODLuji! :)