Seznamzpravy.cz: Kryptofirmy v Česku přišly o poslední šanci na bankovní účet. Nefér, říkají

Raiffeisenbank zavřela účty firem z kryptoměnového sektoru. Menší společnosti z odvětví kvůli tomu čelí problémům a ztrátě konkurenceschopnosti. Banka hájí opatření tím, že zajišťuje bezpečnost.

Equa bank byla vnímaná jako poslední banka v Česku, která byla nakloněna firmám z kryptoměnového odvětví. Ovšem poté, co ji koupila Raiffeisenbank, bylo čím dál více pravděpodobné, že nad firmami z odvětví se stahují mračna.

Mateřská Raiffeisenbank firmám z oboru virtuálních měn totiž začala vypovídat bankovní účty. Přidala se tím k ostatním tuzemských bankám, které se k tomuto kroku odhodlaly již dříve. O svá bankovní konta tak přicházejí například zavedené kryptosměnárny či burzy.

Pokud se pohybujete v oblasti kryptoměn a dnes se rozhodnete založit bankovní účet, narazíte na velké potíže. Banky mají ve svých formulářích kolonku s dotazem, zda se vaše podnikání týká kryptoměn. Pokud odpovíte kladně, banka vám jednoduše odmítne otevřít účet, aniž by se blíže zajímala o to, zda provozujete kryptoměnovou směnárnu, burzu, či vyrábíte kryptoměnové peněženky,“ sdělila redakci SZ Byznys Česká kryptoměnová asociace (ČKMA).

V důsledku toho se firmy často obrací na nebankovní instituce, které mají licenci pro poskytování platebních služeb. Nicméně i tyto instituce mají svá omezení. „Pokud provozujete kryptoměnovou směnárnu se stovkami až tisícovkami transakcí denně, tyto okrajové subjekty v rámci bankovního trhu bohužel nemají dostatečné kapacity k rychlému vyřízení pokynů,“ upozorňuje dále ČKMA.

Přesun k družstvu

Takové problémy redakci potvrdil například i zakladatel kryptoměnové směnárny Simplecoin Pavel Niedoba, který situaci považuje za velmi nepříznivou.

V současné době nemáme použitelný systém pro eurové platby. Pro platby v českých korunách máme teď jedinou možnost, a to je jedno spořitelní družstvo. Nemá ale okamžité platby a nefunguje o víkendech. Všechny možnosti jsou teď podstatně dražší a toto musíme promítat do koncových cen,“ říká Niedoba.

Upozornil také, že kvůli tomuto problému je nejen jeho firma proti těm zahraničním rázem méně konkurenceschopná. „Obrovské riziko je, že můžeme přijít v libovolnou chvíli o poslední účet. Větší firmy to můžou řešit přechodem do zahraničí na eurový trh, ale Simplecoin má přes 90 procent zákazníků v Česku, kteří obchodují v českých korunách,“ říká.

Podle ČKMA uzavření bankovních účtů silně zkomplikuje situaci zejména menším společnostem. „Nacházíme se ve stavu, kdy jsou firmy z kryptoměnového sektoru zcela jasně diskriminované. Každý podnikatel si dnes může v Česku otevřít bankovní účet, ale lidem z tohoto oboru to není umožněno,“ tvrdí předseda asociace František Vinopal.

Další z postižených firem, které Raiffeisenbank vypověděla bankovní účty, je kryptoměnová burza Coinmate. Její spoluzakladatel Roman Valihrach rozhodnutí banky rozumí, neboť banky podle něj nedisponují odborníky na kryptoměny a tyto trhy jsou pro ně příliš rizikové.

Sahají proto k plošným opatřením, které dopadají i nás jako nejstarší českou kryptoměnovou burzu. Jako většině podnikatelů obchodujících napřímo s kryptoměnami nám účty vypověděla ke konci května. Náš provoz to nijak neovlivňuje, protože od začátku využíváme alternativní cesty, kterými klientům umožňujeme převádět tradiční měny do kryptoměn a zpět,“ řekl redakci SZ Byznys.

Banka chce bezpečnost

Redakce SZ Byznys v kontextu hromadného vypovídání bankovních účtů kryptoměnovým firmám oslovila i samotnou Raiffeisenbank s prosbou o zdůvodnění jejích kroků.

Stejně jako ostatní banky na trhu zajišťujeme především maximální obezřetnost a bezpečnost při správě financí našich klientů. I v této oblasti proto postupujeme plně v souladu s bezpečnostními pravidly Raiffeisenbank,“ odpověděla redakci tisková mluvčí Tereza Kaiseršotová.

S jejími slovy však nesouhlasí ředitel kryptosměnárny Anycoin Marek Kyrsch, který vnímá uzavírání účtů všem společnostem z oboru za výrazné narušení trhu.

Uzavření jsme očekávali a proti sloučení jsme se neúspěšně bránili u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. České společnosti se bohužel nemají jak bránit a Raiffeisenbank téměř zničila celé odvětví v České republice, zatímco uzavřela partnerství s rakouskou společností Bitpanda,“ což je podle Kyrsche paradoxní situace.

S některými překážkami se musela vypořádat i nadnárodní firma SatoshiLabs, která stojí za celosvětově populární hardwarovou peněženkou Trezor sloužící k ukládání kryptoměn a zabezpečení soukromých klíčů. Její finanční ředitel Štěpán Uherík redakci SZ Byznys řekl, že firma přímo u Equa bank sice účty neměla, ale poukazuje na jiný problém.

Trezor je bezproblémový, není to směnárna ani burza. Jedné z našich jiných společností byl ale například bez udání důvodu uzavřen dolarový účet. Navíc ani nebylo možné cokoliv vysvětlit nebo se bránit. Celý segment má přitom v Česku obrovský potenciál růst, nejde nám však o pomoc státu. Chceme jen nastavit férové podmínky. Chceme jasnou legislativu a stejnou péči jako mají jiné firmy,“ říká.

Asociace chystá právní kroky

Odborník na kryptoměny Jakub Jedlinský, který spoluzakládal kryptoměnovou společnost Altlift a zároveň o těchto aktivech vyučuje na Vysoké škole ekonomické v Praze, nevnímá postoj českých bank apriori jako nepřátelský ani iracionální.

Kryptoodvětví je bohužel spojeno s nestandardním množstvím podvodů a nevyjasněností regulace. Připadá mi ale zarážející, že banky zavírají účty i etablovaným a stoprocentně legitimním firmám. Když se pak dočítám, že Raiffeisenbank plánuje spustit vlastní platformu pro obchodování kryptoaktiv, zatímco paušálně odmítá účty směnárnám a ostatním poskytovatelům služeb spojených s virtuálními aktivy, tak mám pochybnosti, zda nedochází k nekalému jednání,“ uvedl pro SZ Byznys.

V kontextu celé nepříznivé situace pro podniky z kryptoodvětví připravuje ČKMA právní kroky na ochranu podnikání svých členů v Česku. „Snažíme se ale nalézt konstruktivní cestu, protože soudní procesy často trvají dlouho a jejich výsledek je nejistý. Hledáme také možnosti prosazení právních úprav, které by umožnily dotčeným firmám provozovat své podnikání bez problémů,“ uvedla pro SZ Byznys ČKMA.

Zdroj.cz: seznamzpravy.cz


Názory osobností k potížím krypto projektů s bankovními účty:

Pavel Niedoba, zakladatel a CEO směnárny Simplecoin

Situace s bankovními účty je velice špatná. V současné době nemáme použitelný banking pro eurové platby. Pro platby v českých korunách máme teď jedinou možnost, a to je jedno spořitelní družstvo. Nemá ale okamžité platby a nefungují o víkendech. Všechny možnosti jsou teď podstatně dražší a toto musíme promítat do koncových cen. To je problém, protože čelíme zahraniční konkurenci, která tyto problémy nemá. Obrovské riziko je, že můžeme přijít v libovolnou chvíli o poslední účet. Větší firmy to můžou řešit přechodem do zahraničí na EUR trh, ale Simplecoin má přes 90 % zákazníků v Česku, kteří obchodují v českých korunách.

Řešením je ustanovení práva na přístup na finanční trh pro právnické osoby. To by znamenalo prosazení legislativní změny, což nenastane ani v ideálním případě dříve než příští rok. Jako viníka vnímám jednoznačně ČNB, která má za úkol regulovat stabilitu finančního trhu. Sama ČNB toto jako selhání nevnímá a problémem se nehodlá zabývat.

Právně je situace ještě složitější, protože právo na účet pro právnické osoby není v ČR zakotveno. V úvahu přichází ústavní žaloba, ale i v případě výhry může rozhodnutí přijít až za několik let. Tento problém se nedotýká pouze krypto průmyslu, ale i dalších odvětví.

Sám to vnímám tak, že je naše země trvalým zdrojem levné kvalifikované síly a montovnou ještě dlouho zůstaneme.

Marek Kyrsch, CEO směnárny Anycoin

Equa Bank byla poslední bankou, která byla ochotna vést bankovní účty společnostem podnikajícím v oblasti kryptoměn. Sloučení Equa bank s Raiffeisenbank a následné uzavření účtů všem společnostem z oboru je tak výrazným narušením trhu. Uzavření jsme očekávali a proti sloučení jsme se neúspěšně bránili u ÚOHS. České společnosti se bohužel nemají jak bránit a Raiffeisenbank téměř zničila celé odvětví v České republice, zatímco uzavřela partnerství s rakouskou společností Bitpanda.

Směnárna Anycoin má nyní účty vedeny u spořitelního družstva NEY. Tyto účty nemají možnost okamžitých plateb, klient tak musí pro okamžitou platbu nahrát potvrzení platby nebo využít platební brány. Pro naše klienty se tedy nákup komplikuje a směnárna má zvýšené náklady.

Martin Stránský, ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus

Místo toho, abych firmy, které jsem založil v roce 2014, rozvíjel, a tím v České republice vytvořil firmu na úrovni Coinbase (s veškerými daňovými výnosy), tak neustále jen přemlouvám banky, abych měl takovou základní věc jako je bankovní účet. Nápadů na rozvoj mých firem mám zatím nekonečně, a proto mě postoj bank mrzí. Nerozumím tomu, proč stejné společnosti jako jsme my v zahraničí žádné problémy nemají a u nás v ČR to nejde. To nedává smysl.

My dokonce máme licenci ČNB jako "poskytovatel platebních služeb malého rozsahu", kdy podle zákona jsme jako platební instituce pod větší ochranou. Ale ani toto nám nepomáhá. A to je škoda. Pro všechny a zejména pro ČR, která jako malá země potřebuje nějakou výjimečnost, se kterou na světovém trhu prorazí. A my bychom mohli být inkubátorem pro světovou fintechovou scénu. Nápady a chytré lidi na to určitě máme. 

Ing. Mgr. Jakub Jedlinský, Ph.D., CTO a Co-Founder Altlift s.r.o., pedagog na VŠE 

Téma poskytování bankovních služeb je doslova a zcela jednoznačně největší téma v českém krypto průmyslu. I přes snahu státních složek (ČNB, FAÚ a dalších) mediovat vztahy mezi bankami a legálně působícími firmami na českém trhu tato komunikace spíše vázne. Postoj českých bank nevnímám apriori jako nepřátelský ani iracionální. Krypto odvětví je bohužel spojeno s nestandardním množstvím podvodů a nevyjasněností regulace. Nedávno byla schválena evropská regulace MiCA, která může pomoci obavy některých bank zmírnit. Můj student a dnes už kolega Martin Bok napsal před lety bakalářskou práci, kde modeluje rozhodovací proces banky, která zvažuje otevření účtu firmě spojené s virtuálními aktivy. Zjistil, že náklady na školení a posouzení rizik mohou často převyšovat případné příjmy pro banky. Martin získal ocenění za nejlepší absolventskou práci na VŠE. V těchto dnech můj další student Tomáš Kučera obhajuje práci na téma Postoje bank v České republice ke znevýhodňování klientů spojených s kryptoměnami. Tímto děkuji bankám, které s Tomášem komunikovaly své postoje, a zejména Patriku Novému z KB, který ji oponoval. Věřím, že i tato práce pomůže k pochopení problematiky a pohledů bank.

Přesto mi připadá zarážejí, že banky zavírají účty i etablovaným a stoprocentně legitimním firmám typu Coinmate nebo Simplecoin. Když se pak dočítám, že Raiffeisen banka plánuje spustit vlastní platformu pro obchodování krypto aktiv, zatímco paušálně odmítá účty směnárnám a ostatním poskytovatelům služeb spojených s virtuálními aktivy, tak mám pochybnosti, zda nedochází k nekalosoutěžnímu jednání.

Foto: unsplash.com