KryptoNEWS

1. 7. 2022


TÉMATA:    TĚŽAŘI V POTÍŽÍCH     l    TRADING     l     VÝBĚR BURZY

KryptoNEWS 3

Anketa

Kdy začne trh s kryptoměnami opět růst?S jakými reakcemi investorů na propad krypta se setkáváte?

František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace

Reakce investorů se různí dle doby adopce kryptoměn. Obecně lze říct, že první generace investorů poslední propad kryptoměnové trhu využívá k posílení svých pozic a nakupuje. Nejedná se pro ně o novou situaci, několik velkých propadů již zažili. Oproti tomu nová generace investorů, kteří do trhu nastoupili na přelomu tohoto a minulého roku, spíše počítá ztráty a někteří panikaří. Důležité pro tyto investory je, aby ztráty nerealizovali a kryptoměny začali vnímat jako prostředek dlouhodobého spoření, a nikoliv jako nástroj spekulace.

Michal Baturko Olbert, spoluzakladatel projektu Probinex, CMO

Velmi záleží na délce zkušeností s investicemi. Ti ostřílenější reagují převážně velmi klidně, protože jsou zvyklí diverzifikovat riziko do nejrůznějších investičních i spekulativních nástrojů. Současný propad pak zároveň vnímají jako příležitost k dokupům. Větší obavu mají z nadcházející recese a z toho, jak se bude dařit celému portfoliu. Hledají proto další příležitosti a sleduji, že i dříve opatrnější klienti vnímají dobré krypto projekty jako možné adepty pro diverzifikaci.

Komentář


Bitcoinoví těžaři prodali celou svoji květnovou „sklizeň“

Těžba je u bitcoinu klíčová pro fungování celé sítě. Těžaři ověřují a potvrzují transakce, které uživatelé v síti uskuteční. Za jejich služby, které jsou energeticky velmi náročné a tím pádem i nákladné, získávají odměnu ve formě kryptoměny bitcoin.

Těžaři jsou jednou z největších „velryb“, což je označení pro držitele velkého množství bitcoinů. Celkově mají ve vlastnictví okolo 800 tisíc bitcoinů (pozn. aktuálně je vytěženo přes 19 milionů bitcoinů z celkového množství 21 milionů). V případě, že se rozhodnou prodat své bitcoiny, mají silný vliv na jeho cenu.

Subjektů, které se těžbou zabývají, je mnoho. Dělí se na privátní a veřejné. Veřejné společnosti mají výkon 20 % z celé těžební sítě. Ze zpráv je viditelné, že v červnu právě tito veřejní těžaři prodali všechny bitcoiny, které v květnu vytěžili. To mělo značný vliv na vývoj ceny bitcoinu, kdy jsme mohli zaznamenat propad pod historicky významnou hranici 20 tisíc dolarů. V červnu jsme viděli také rekordní množství pohybů z těžařských peněženek směrem na burzy. Padlo dosavadní maximum z ledna 2021, kdy těžaři realizovali své zisky po překonání hranice 30 tisíc dolarů.

Jaké důvody vedou těžaře k odprodávání svých bitcoinů i přesto, že se cena BTC dostala k 20 tisícům dolarů?

Náklady spojené s těžbou jsou poměrně vysoké. Zejména zvyšující se cena energií a ekonomická situace po celém světě nutí těžaře odprodávat své bitcoiny. Mnoho z nich se dokonce propadlo do červených čísel, což je po odprodání kryptoměny vede k opuštění sektoru kryptoměn. Co to může znamenat?

Podle indikátoru Bitcoin Hash Ribbon nastalo období, kdy tito těžaři odpojují své stroje právě kvůli nedostatečné ziskovosti. A jaký to může mít vliv na cenu kryptoměn? Mnoho odborníků se přiklání k tomu, že se jedná o jeden z nejsilnějších nákupních signálů. Jestli se nákupy opravdu uskuteční, bude záležet také na tom, při jaké chuti budou investoři během probíhající těžké ekonomické situace.

ADAM NEUBERGER
odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex
23. 6. 2022

Analýza


Trading v kryptosvětě: proč funguje, i když trhy padají?

Každodenní obchodování – v anglické literatuře označené jako „trading“ – je ve světě kryptoměn zásadním konceptem. Obchodování se věnuje jak celá řada laiků, tak i profesionální finanční a vývojářské společnosti – například Pulsar Trading Capital či český projekt Probinex.

Cílem tradingu je skrze obchodní transakce dosáhnout více než standardního zhodnocení vlastních prostředků. Nástrojů určených k dosažení takového výsledku je mnoho – třeba analýza předešlého cenového vývoje, analýza vize a fungování projektu či analýza toho, jak je daná kryptoměna známá komunitě a veřejnosti.

Zatímco laici a začínající obchodníci se snaží orientovat s pomocí základních analýz či aktuálního vývoje na trzích, profesionálové fungují jinak. Při své činnosti pracují s tzv. „bionickým“ a „algoritmickým“ tradingem. První termín označuje proces, kdy finální rozhodnutí o investici provede člověk. Algoritmický trading zajišťuje a obchody provádí zcela autonomně počítačový program napojený na burzu.

Co rozhoduje o úspěchu a neúspěchu tradingu?

Pokud se zaměříme na algoritmické obchodování, tak o úspěchu a neúspěchu rozhoduje jedna jediná věc. A to, zda-li má tým kapacitu i schopnosti na to, aby své nastavené strategie kontinuálně aktualizoval, vylepšoval a testoval.

Primárně jde o:

  • Data: Jaká data se k analýze užívají. Tržní, jako je cena aktiva či zobchodovaný objem, nebo alternativní – sem patří informace o vývoji produktů, plánované novinky, komunita. Druhů datových setů existuje nespočet.
  • Programovací jazyk: Užívání správného programu a programovacího jazyka. Je rozdíl mezi kódem sepsaným v Pythonu či pouhou správou skrze open-source platformy typu Zorro.
  • Rychlost reakce: Kontrola přípustného rizika. Pokud je trh zrovna uprostřed masivního růstu, budete chtít riskovat víc, protože vidíte vyšší potenciál. Jakmile se ale trh otočí, je nutné strategii přehodnotit.

To, že trh klesá, není vůbec pro dobrého obchodníka problém. Spekulovat se dá i na propadu kryptoměn. A to skrze tzv. „deriváty“. V kryptoměnách jde konkrétně o „shorty futures“. Jednoduše řečeno je to sázka na to, že cena mince bude klesat.

23. 6. 2022

Trendy a novinky


Jeden z největších NFT projektů je komunitou obviněný z rasismu a nacismu

YouTuber Philion zveřejnil hodinu a půl dlouhý dokument, ve kterém skrze několik příkladů obviňuje „opičí“ NFT projekt Bored Ape Yacht Club (BAYC) z podpory nacismu skrze skrytou ikonografii nebo šifry často užívané při marketingových sděleních. Například porovnává podezřele podobné logo BAYC se symbolem SS. Dále porovnává mateřský projekt Yuga Labs s hinduistickým konceptem Kali Yuga – kulturní znovuzrození skrze destrukci. Video se stalo virálním, na Twitteru se šíří hashtag BURNBAYC. Samotná společnost obvinění odmítá.

Odměny za těžbu Bitcoinu klesly oproti průměru roku 2021 o 61 %. Těžit se už některým nevyplatí

Analytická agentura Glassnode zveřejnila nový odhad výnosnosti těžby největší kryptoměny Bitcoin. Kvůli probíhající širší ekonomické krizi se trh kryptoměn za poslední týdny smrskl z téměř 3 bilionů dolarů na pouhých 900 miliard. Pád o 70 % je bolestivý hlavně pro ty, kteří těží kryptoměny užívající konsensus Proof of Work, kdy bloky potvrzují výkonné grafické karty v masivních halách. Kvůli poklesu ceny BTC a nárůstu ceny elektřiny se menší operace dostávají dokonce do mínusu, tudíž je možné, že brzy svoje podnikání ukončí. To by mohlo mít dopad na bezpečí celé sítě. 

Čísla, data, informace v souvislostech


Reakce investorů na propad cen? Většina drží nebo nakupuje

Čeští investoři do kryptoměn reagují na propad cen s chladnou hlavou. Většina z nich (40,8 %) kryptoměny drží a vyčkává, další (40,5 %) vidí v propadu kryptoměn příležitost a přikupují další. Propad cen důvěru v kryptoměny u investorů neohrozil. Uvedlo to více než 60 % respondentů s tím, že budou do kryptoměn investovat dál.

Zdroj: Sonda Probinexu, do které se zapojily téměř tři stovky investorů. Sběr dat probíhal od 23. května do 3. června 2022 na devíti českých odborných ekonomických a finančních webech a na sociálních sítích.

Krypto BEZPEČNĚ


Na jaké burze nakupovat kryptoměny?
5 doporučení pro bezpečný výběr

S kryptoměnovými burzami se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Jak si tedy z nepřeberného množství zvolit tu správnou? Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď a každý obchodník po čase přijde na to, co mu přesně vyhovuje. Přesto však existuje několik faktorů, na které by měl začínající obchodník dbát.

Pět základních tipů, jak si vybrat správnou kryptoměnovou burzu

  • Bezpečnost – minimum bezpečnostních incidentů v minulosti, důraz na zabezpečení a profesionalitu týmu
  • Dostupnost – široký výběr platebních metod, fungující podpora
  • Široká nabídka produktů a služeb – velký výběr obchodovaných kryptoměn a kryptoměnových produktů
  • Uživatelská přívětivost – jednoduché a přehledné rozhraní
  • Poplatky – příznivá poplatková politika

Co o kryptu možná nevíte


Největší blockchain na světě se zásadně změní – kvůli kritice za neekologičnost

Ethereum, největší blockchain hostící přes 3 000 dalších projektů, je pod tlakem laické veřejnosti kvůli tomu, jak moc elektřiny tak velká síť potřebuje. Zakladatel Vitalik Buterin proto rozhodl, že proběhne migrace na ekologický model Proof of Stake. Transakce už nebudou zpracovávat haly plné grafických karet, ale algoritmus.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz