KryptoNEWS

27. 02. 2023


KryptoNEWS10

Komentář


Krypto vs. regulátoři  

Obchodníci s kryptoměnami každým týdnem očekávají vyjádření postoje SEC k vybraným velkým hráčům v odvětví. Činy tohoto amerického regulátora ovlivňují sentiment a zásadně formují vývoj trhu kryptoměn. Člověku by se až mohlo zdát, že většinu pracovní náplně obchodníků s kryptoměnami tvoří čekání na rozhodnutí SEC. Kdo stojí za kouzelnou zkratkou, jejíž názory hýbou světovými trhy? A je v tom SEC sama?

Co (kdo) je vlastně SEC?

SEC (Komise pro kontrolu cenných papírů) je nejvíce sledovaný regulační úřad ve vztahu ke kryptoměnám. Dle odhadů probíhá pod jurisdikcí USA třetina všech krypto operací a změny v USA jsou obvykle částečně nebo úplně následovány dalšími jurisdikcemi.

Proaktivita SEC v regulačních snahách poslední roky rostla, zejména kvůli popularizaci dolarových stablecoinů a neúspěšných finančních krypto schémat, která v minulém roce poškodila tisíce Američanů (Terra Luna, Celsius atd.)

Pád FTX a role SEC

Vývoj dění ve vedení SEC poslední roky ovlivňovala kryptoměnová burza FTX v čele se Samem Bankmanem-Friedem, kterému hrozí doživotí za finanční podvody.

Ten se aktivně snažil na vývoji regulace podílet skrze předsedu SEC Garyho Genslera, na kterého mají osobní vazby rodiče SBF. Gensler je také členem Demokratické strany, která v posledních letech obdržela od SBF nemalé finanční dary (doplňme ale, že republikány FTX sponzorovala také).

Po vyplynutí reálií v rámci vyšetřování FTX se Gary Gensler ocitl pod palbou kritiky, a tak zaujal narychlo tvrdý postoj vůči mnohým hráčům na kryptoměnových trzích. V rámci tohoto postoje pak začala SEC sahat k poměrně razantním opatřením: 

  • Poskytovatelé agregátních stakingových služeb (převážně burzy) se musí registrovat u SEC a poskytovat úplné informace v rámci ochrany investorů. Problém ale je, že burzy nemusí potvrzovat, že kryptoměny doopravdy pouze stakují, a že je nepoužívají k jinému účelu, jako se dělo u FTX.
  • Žaloby a nátlak na tvůrce dolarových stablecoinů. Například 13. února obdržela společnost Paxos oznámení od SEC, ve kterém jí nařizuje, aby přestala razit stablecoin BUSD, dokud se nevyřeší nesrovnalosti.
Komentář Jesseho Powella

Rozjetá křížová výprava Garyho Genslera přináší na trh kryptoměn nejistotu. SEC nedbala na varování k dění v FTX, a ještě SBF úspěšně dodala legitimitu, kterou proměnil v jeden z největších finančních podvodů v historii.

Dnes již je jasné, že neregulovaný divoký západ kryptoměn se chýlí se konci. Kvůli FTX byla pravděpodobně krypto komunita připravena o možnost podílet se na spoluvytváření regulací. Výsledkem tedy budou drakonické a narychlo protlačené zákony a povinnosti. Bude na ostatních regulátorech, zda budou v přísných krocích SEC následovat, nebo ne.

Martin Bok, analytik, tokenomics expert 
Martin Bok je analytikem společnosti Altlift. Jeho hlavní specializací je design tokenomik, kromě toho se také věnuje řízení herního DAO a fundamentálním analýzám.

Celý komentář si přečtěte na www.kryptobezpecne.cz.

Kromě SEC se vyplatí sledovat tyto regulátory:

  • Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA): celoevropský regulační orgán, který dohlíží na finanční trhy a poskytuje pokyny k regulaci kryptoměn v Evropské unii. Dohromady s ECB jde o klíčové regulatorní hráče v Evropě.
  • ECB: Evropská centrální banka se obvykle vyznačuje mírnějším postojem vůči kryptoměnám než SEC. Na druhou stranu, USA a EU spolupracují téměř ve všem a je nepravděpodobné, že pokud SEC přitvrdí, tak orgány EU zaspí, i když se tím připraví o potencionální konkurenční výhodu.
  • Úřad pro dohled nad finančním trhem (FCA): regulační orgán odpovědný za dohled nad finančními trhy v Británii. Má na svědomí například nedávný zátah na provozovatele kryptoměnových bankomatů.
  • Čínská lidová banka (PBOC): centrální banka Číny zaujala přísný postoj k používání kryptoměn v zemi, ačkoliv to dnes vypadá, že skrze Hongkong proběhne v Číně krypto oživení.

Trendy a novinky


Dolaroví milionáři kryptu nefandí

Nejzajímavější zhodnocení očekávají čeští a slovenští dolaroví milionáři u akcií a nemovitostí. Naopak krypto u těchto investorů úplně propadlo. Ukázal to průzkum J&T Banka Wealth Report. Oproti minulosti se dolaroví milionáři zaměřují více na akcie, a to především ty zahraniční. Jejich současné propady berou za dočasné a spíše vyčkávají či přikupují další. U kryptoměn jsou ale skeptičtí a obratu příliš nevěří. Většina respondentů souhlasila s tím, že jejich vývoj je jen utvrdil v přesvědčení, že jde o nafouknutou bublinu. Pokud kryptoměnám někdo z respondentů věří, tak jen ti mladí. Největší skupinu dolarových milionářů ale tvoří lidé ve věku nad padesát let.

Británie chystá regulaci kryptoměn a zvažuje zavedení digitální libry

Britská vláda se rozhodla silněji regulovat trh s kryptoměnami. Impulzem byl především bankrot americké kryptoměnové burzy FTX. Ministerstvo financí chce kryptoprojekty regulovat obdobně jako tradiční finanční společnosti a zaměřit se na pravidla půjčování kryptoaktiv a zvýšení ochrany spotřebitelů.

Na začátku února také britské ministerstvo financí vydalo zprávu, že zvažuje zavedení digitální libry, která by existovala vedle hotovosti. Plán nyní řeší s centrální Bank of England. Digitální libra by měla fungovat při běžném placení a jejího zavedení by se lidé mohli dočkat nejdříve v druhé polovině tohoto desetiletí.

Bitcoin je nejvýše od srpna

Hodnota Bitcoinu v únoru po mírném propadu opět roste. V polovině měsíce chvílemi testovala hranici 25 tisíc amerických dolarů. Byla tak na nejvyšší úrovni od srpna 2022. Rostla také hodnota druhé největší kryptoměny – etheru.

Čísla, data, informace v souvislostech


Strach vystřídala chamtivost

Kryptoindex strachu a chamtivosti (Crypto Fear & Greed Index) se po dlouhé době přehoupl do chamtivé části. Na hodnotě vyšší než 50 byl naposledy 5. dubna loňského roku. V polovině ledna 2023 se přes tuto hranici dostal znovu. Průměr za leden byl 53, což značí neutrální náladu, v polovině února už hodnoty přesahovaly číslo 60.

Index se aktualizuje každý den a představuje analýzu emocí a pocitů na trhu převedenou na číslo. Nula znamená extrémní strach, 100 extrémní chamtivost. Mezi určující faktory patří volatilita, objem trhu, sociální média či dominance. Index se aktuálně vztahuje pouze na Bitcoin.  

Krypto BEZPEČNĚ


Cena kryptoměn stoupá, stejně jako nadšení  

Optimističtí investoři hlásí, že kryptozima skončila. Po dlouhé době, kdy Bitcoin klesal až na úroveň okolo 16 tisíc dolarů, přichází pozitivní zprávy. Jeho cena roste a v únoru už na chvíli překročila i hranici 25 tisíc dolarů za Bitcoin. To se stalo naposledy loni v srpnu. Jako při každém posílení se zvedla i tentokrát vlna zájmu ze strany drobných investorů. Pozor ale na přehnaná očekávání a vidinu rychlého zisku. Nezkušení investoři by měli být ostražití i před bezmyšlenkovými nákupy a podléhání emocím.

Základní pravidla, jak bezpečně investovat do kryptoměn, najdete na www.kryptobezpecne.cz.  

Co o kryptu možná nevíte


Shortování aneb sázka na pokles

Ve světě kryptoměn můžete vydělávat, i když jdou ceny zrovna dolů. Jde o takzvané shortování neboli prodej na krátko.
Při prodeji na krátko se pozice otevírá vypůjčením kryptoaktiva nebo jiného aktiva, o kterém se investor domnívá, že jeho hodnota klesne. Tato vypůjčená aktiva pak investor prodá kupujícím, kteří jsou ochotni zaplatit tržní cenu. Než bude nutné vypůjčená aktiva vrátit, obchodník sází na to, že cena bude nadále klesat a on je bude moci koupit za nižší cenu.
Rizikem shortování je to, že se může investorovi výrazně prodražit například kvůli poplatkům. Rozhodující je také načasování, protože pokud hodnota místo poklesu stoupá, dostanete se do ztráty. Celkově jde o velmi rizikovou aktivitu.


Co nás čeká: BŘEZEN

  • 16. 3. 2023: Zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB), Frankfurt nad Mohanem
  • 22. 3. 2023: Americká centrální banka (FED) oznámí na konci schůzky měnového výboru rozhodnutí o úrokových sazbách, Washington

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz