KryptoNEWS

30. 06. 2023


KryptoNEWS14

Český kryptoprůmysl tématem jednání v Poslanecké sněmovně


Kryptoprůmysl má zásadní význam pro rozvoj digitální ekonomiky a zvyšování konkurenceschopnosti českého hospodářství. Stát by proto měl nastavit takové podmínky, které jej budou podporovat. To je závěr jednání Podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku v Poslanecké sněmovně, který se tématu kryptoměn věnoval ve středu 21. června.

Poslanci podpořili také kryptopodnikatele ve střetu s bankami kvůli uzavírání bankovních účtů a za klíčové označili urychlené přijetí evropského nařízení o trzích s kryptoaktivy.

Podpora českého parlamentu pro kryptoprůmysl je důležitá především nyní, kdy se Česko připravuje na implementaci regulace MiCA. A tento proces ukáže, zda svůj potenciál v oblasti kryptoaktiv dokáže využít.

Kromě poslanců se zásadního jednání podvýboru zúčastnili také zástupci kryptoprůmyslu, České národní banky, Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Celé znění usnesení si můžete přečíst na stránkách Poslanecké sněmovny.

Komentář


Jiří Havránek
poslanec Parlamentu České republiky, člen Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a člen Rozpočtového výboru PČR

Sněmovní Podvýbor pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku se již poněkolikáté věnoval blížící se regulaci kryptoměn všeobecně známé pod zkratkou MiCA. Co je důležité – podařilo se k jednomu stolu posadit zástupci gesčních ministerstev, České národní banky a důležitých hráčů v oblasti kryptoprůmyslu, za což všem děkuji!

Nebavili jsme se „pouze“ o MiCA, řešili jsme také ten největší a nejpalčivější problém, se kterým se žádný „kryptopodnikatel“ nemůže vypořádat, a to uzavírání bankovních účtů. V této věci je můj pohled jednoznačný – současná situace prostě brání podnikatelům a firmám v jejich podnikání. Tečka.

Co je důležité – kryptoměny jsou konečně tématem i v Poslanecké sněmovně. A i když je počet členů podvýborů malý, tak schválené doporučující usnesení ukazuje, že kolegové, kteří se v oblasti krypta orientují, nacházejí (v rámci současné sněmovny vzácnou) shodu.

Dovolím si ve zkratce citovat schválené usnesení:

Podvýbor doporučuje:

  • ČNB a Ministerstvu financí, aby z pozice regulátorů bankovního trhu řešily problematiku uzavírání bankovních účtů podnikatelům a firmám z oblasti kryptoprůmyslu;
  • Ministerstvu financí, aby účastníkem veřejných konzultací k implementaci nařízení MiCA byli i zástupci kryptoprůmyslu v České republice; 
  • vládě České republiky, aby předložila návrh legislativní úpravy adaptačního zákona k nařízení MiCA ve znění, které se bude řídit zásadami rychlosti a hospodárnosti. Rychlé přijetí právní úpravy zajistí budoucí fungování a rozvoj kryptoprůmyslu v ČR.

MiCA, respektive její prováděcí zákon, bude fakticky první příležitostí, kdy se téma kryptoměn reálně otevře na plénu Poslanecké sněmovny. To je velký moment a také obrovská příležitost neřešit pouze regulaci, ale i další témata. Jako první mě napadá zavedení hodnotového a časového testu tak, jak je to u akcií.

Nemůžu vám slíbit, že pro podporu tohoto návrhu najdu sněmovní většinu. Ale garantuji vám, že se o to pokusím!

Legislativní proces prováděcího zákona k MiCA je na úplném začátku. Nicméně věřím, že už na začátku příštího roku se nám zákon dostane do Sněmovny.

Užijte si léto a o dalších posunech vás budu na stránkách KryptoNEWS rád informovat 😊.


František Vinopal
předseda České kryptoměnové asociace

Délka, transparentnost a efektivnost licenčního řízení a narovnání podnikatelského prostředí je pro kryptoměnový byznys naprosto zásadní. Schválením MiCA jsme odstartovali mezi jednotlivými členskými státy závod o to, kdo půjde kryptoměnovému sektoru více naproti a nastaví jasná a motivační pravidla. Ty státy, které se nebojí inovací, budou na konci dne odměněny. Věřím, že Česká republika bude jedním z nich.

 V tomto smyslu bych připomněl studii o přínosu kryptoměnového průmyslu pro ČR. Řádově se bavíme o stovkách miliard v průběhu dalších 10 let, které může rozvoj kryptoměnového průmyslu ČR přinést a které zároveň mohou nenávratně zmizet mimo ČR. Za asociaci je klíčová role budoucího regulátora – tím má být ten, který bude skutečně dbát o rozvoj kryptoměnového trhu a podporovat všeobecnou osvětu o kryptoměnách, což byl i jeden ze závěrů podvýboru PSP ČR.

O čem se mluví?


5 nejčastějších témat v českých médiích

  • Podvody
    • Často je základem bezpečnostní chyba člověka (např. umožnění přístupu útočníka do počítače přes vzdálený přístup)
    • Podvody jsou mnohdy také prostřednictvím bitcoinmatů (důvěřivec vloží peníze na radu člověka po telefonu)
    • Útoky hackerů  
  • Regulace a intervence státních institucí
    • Regulace MiCA (spojováno s tím, že jde o první komplexnější regulaci kryptoaktiv)
    • Zásahy amerických úřadů vůči celosvětovým burzám
  • Investice (nejen do kryptoměn)
    • Snaha lidí ochránit své peníze proti inflaci
    • Hledání alternativních investic
    • Způsob spoření na stáří
    • Často spojeno s průzkumem chování Čechů
  • Banky
    • Krach bank (Credit Suisse, Sillicon Valley Bank, Signature Bank a další)
    • Vypovídání bankovních účtů krypto projektům
  • Danění kryptoměn
    • Praktické návody a rady, jak na daňové přiznání
    • Zprávy o postupu finančních úřadů

O čem se nemluví a mělo by se?


1. Ekonomický potenciál kryptoaktiv pro Česko

2. Technologický potenciál kryptoaktiv, blockchainu a DeFi

3. Edukace a finanční + investiční gramotnost

4. (Ne)funkční pravidla pro kryptoaktiva v Česku

Zdroj dat: NewtonOne, 1. 1. – 31. 5. 2023, bez duplicitních výsledků.

Potenciál kryptoaktiv pro Česko? Podle ČKMA jde o 37 miliard korun


Česká republika může v příštích deseti letech vybrat na daních a odvodech minimálně o 37 miliard korun více. Stát ale musí změnit svůj přístup ke kryptoaktivům. Uvádí to studie pro Českou kryptoměnovou asociaci. 

396 tisíc: aktuální počet uživatelů kryptoaktiv v České republice  

1,76 milionu: tolik lidí by mohlo podle konzervativního scénáře v roce 2033 v ČR využívat kryptoaktiva. Podle optimistického modelu jich může být až 3,1 milionu.

37 miliard: možný přínos v korunách na daních a odvodech do českého rozpočtu za deset let při konzervativním odhadu

53 tisíc: možný počet pracovních míst vytvořených během tohoto období

Zdroj dat: Česká kryptoměnová asociace a studie Lukáše Kovandy, Jana Šincla a kolektivu VŠE Kryptoměny mohou přinést desítky miliard

Kryptoaktiva ve světě v číslech


TOP 3 kryptoaktiva s největší tržní kapitalizací:

  • Bitcoin (BTC) – 589 miliard amerických dolarů (tj. 12,7 bilionu korun)
  • Ethereum (ETH) – 224 miliard amerických dolarů (tj. 4,8 bilionu korun)
  • Tether (USDT) – 83 miliard amerických dolarů (tj. 1,8 bilionu korun)

Pozn.: Data k 28. 6. 2023 (13:00), zdroj coinmarketcap.com.

Počet nabízených kryptoaktiv na největším specializovaném serveru coinmarketcap.com: 10350

Pozn.: Data k 28. 6. 2023 (13:00), zdroj coinmarketcap.com.

Vývoj BTC jako nejsilnějšího kryptoaktiva:

Pozn.: Hodnota BTC k USD, data k 28. 6. 2023 (13:00), zdroj tradingview.com.

Česká stopa v oblasti kryptoaktiv


SatoshiLabs – výrobce první hardwarové peněženky na světě, aktuálně je druhou celosvětově nejprodávanější HW peněženkou (vývoj od roku 2011)

Braiins – stojí za koncepcí i rozvojem těžebního protokolu Stratum, dnes se celosvětově zavádí protokol Stratum V2 (2012) 

Slush Pool (dnes Braiins Pool) – první reálně fungující pool na světě. Vytěžil už nejvíce bitcoinů na světě a nikdo ho nepřekoná

General Bytes – jeden ze dvou nejvýznamnějších a největších světových výrobců kryptoměnových bankomatů. Jsou už ve skoro 150 zemích (působí od roku 2013)

Simplecoin – první a nejstarší česká kryptoměnová směnárna, která se zařadila ke světovým průkopníkům (vznik v roce 2013)

Coinmate – první česká kryptoměnová burza pracující s českou korunou. Denně realizuje obchody okolo 25 milionů korun (funguje od roku 2014)

Confirmo – platební brána, kterou využívají i společnosti jako Alza, Prusa Research či Pilulka. Od roku 2014 realizovalo platební služby za více jak 230 milionů korun

Zdroj: K. Bouška: Velká kniha o Bitcoinu a kryptoměnách aneb Finanční gramotnost pro každého (vyd. 2023)

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz