KryptoNEWS

29. 7. 2022


TÉMATA:    REGULACE MICA    l    OBJEM KRYPTOMĚNOVÝCH TRANSAKCÍ     l     TOKEN

KryptoNEWS4

Anketa

Jste spokojeni s finálním návrhem nařízení MiCA? 

Ondřej Kovařík, poslanec Evropského parlamentu (Renew Europe)

Výsledek jednání o nařízení MiCA považuji za kompromis, který má svá pozitiva, ale i negativa. Hlavním přínosem je nastavení jednotných pravidel v oblasti vydávání kryptoaktiv a obchodování s nimi napříč celou EU. Budou platná ve všech státech, jak pro firmy, tak i pro dohledové orgány. Např. licence vydaná v jedné zemi bude stačit pro fungování na celém unijním trhu. Rovněž vítám, že investoři do kryptoaktiv budou mít možnost seznámit se blíže se základními informacemi o daném aktivu, a tím se lépe vybavit pro svá případná investorská rozhodnutí.

S ohledem na regulatorní snahy v oblasti kryptoaktiv, které se objevují i v dalších zemích mimo EU, by bylo vítané, pokud by se těmito pozitivními aspekty nařízení MiCA inspirovali také ostatní globální hráči.

Na druhou stranu nařízení klade řadu nových povinností kupříkladu poskytovatelům služeb spojených s kryptoaktivy, což se může negativně projevit ve vyšších nákladech pro firmy. Za problematický také považuji velice striktní režim nastavený pro tzv. stablecoiny. 

Martin Stránský, ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus

MiCA dostane kryptoaktiva na úroveň klasických investičních nástrojů, jako jsou cenné papíry aj. To vyčistí trh a zůstanou na něm jen silné a zdravé společnosti, které to s rozvojem kryptobyznysu myslí vážně. EU se navíc zavazuje k tomu, že regulace podpoří další rozvoj podnikání v oblasti krypta. A to je dobrá zpráva.

Jiří Havránek, poslanec Parlamentu ČR (ODS)

I přes schválený text zůstává mnoho otázek. Například to, jaká bude volnost v adaptaci pro jednotlivé členské státy. Pokud bych měl zmínit pozitiva, tak věřím, že celoevropská regulace opravdu donutí jednotlivé hráče (zejména ČNB) věnovat se oblasti kryptoměn. Na druhou stranu bude velmi důležité vyvážit rozumnou míru regulace a „přestřelené“ požadavky v licenčním řízení na jednotlivá podnikání v oblasti kryptoaktiv. Taková regulace by totiž zničila malé subjekty a zastavila inovace.

Adam Neuberger, spoluzakladatel projektu Probinex

MiCA do byznysu kryptoaktiv přináší pozitiva i negativa. Začnu tím pozitivním. Je kladen důraz na větší ochranu spotřebitele. To se ukazuje jako správný krok vzhledem k nárůstu podvodů v tomto odvětví. Díky licencím, které budou muset subjekty získat pro svůj byznys, se tak trh vyčistí. Negativně naopak vnímám navrhovaný zákaz PoW technologie. Úplný zákaz totiž nic nevyřeší. Jako příklad lze uvést Čínu, která zakázala těžbu kryptoměn, a těžaři se v podstatě jen přesunuli. Raději bych hledal společné alternativní řešení, třeba více zapojit obnovitelné zdroje energie.

Karel Wolf, redaktor Forbes a analytik 

Začnu tím pozitivním. MiCA přináší transparentní a sjednocené podmínky pro podnikání v oboru kryptoměn a lepší ochranu evropského zákazníka u on-ramp/off-ramp služeb. Na finální podobě regulace se ale negativně podepsaly příliš vysoké ambice. Problémem je šíře některých kategorií, neschopnost reflektovat dnešní tržní realitu, což je vidět třeba u stablecoinů, a velký otazník visí nad přiměřeností.

ROZHOVOR


Poslanec Havránek: Čeká nás kryptoměnový boom 

Česká kryptokomunita odvádí podle poslance Jiřího Havránka z ODS dobrou práci v popularizaci kryptoměn. Růstu obliby napomáhají i výrobci hardwarových peněženek, směnárny a síť bankomatů. Problém naopak vidí v uzavírání bankovních účtů. 

Přichází celoevropská regulace kryptoměn MiCA, která má více chránit běžné drobné investory. Bude v ČR obliba kryptoměn stoupat?

Myslím, že růst obliby kryptoaktiv v ČR, kterému věřím, nebude mít souvislost s přijatou regulací. Daleko větší vliv budou mít spíše aktuální nízké kurzy, které lákají k investici. Dále také fakt, že česká kryptokomunita odvádí dobrou práci v popularizaci kryptoměn. Máme zde dostupné kompletní „prostředí“ od výrobců HW peněženek, přes směnárny až například po dostupnou síť bankomatů. To může lákat investory, kteří nejsou úplně v obraze, co se týče fungování kryptosvěta.

Kde vidíte největší problém ve spojení Česká republika a kryptoměny?

Kdybych měl zmínit jednu věc, tak je to pro mě v tuto chvíli uzavírání bankovních účtů lidem a firmám, jež se věnují podnikání s kryptoaktivy. Ti všichni tak každý den jdou spát s tím, že ráno jejich účet může být uzavřený.

Jaké vidí poslanec Havránek řešení s daněním kryptoměn? A jakou vidí jejich budoucnost? Přečtěte si celý rozhovor na www.kryptobezpecne.cz

Komentář


Regulace MiCA: V hlavní roli spotřebitel, ve vedlejší digitální průmysl

Dlouho se o ní diskutovalo, dlouho se na ni čekalo. A nyní je na světě. Mluvím o přelomové regulaci kryptoměn Markets in Crypto-Assets (MiCA), která změní fungování evropského kryptosvěta. Kdo bude vítězem? A kdo poraženým? 

Spotřebitel na prvním místě. A kde skončil průmysl?

Jako velmi pozitivní vnímám fakt, že dosavadní podoba legislativy je silně orientovaná na ochranu spotřebitele. Mnozí nadšení investoři do kryptoměn častokrát prokázali, že bez státní berličky a srozumitelných pravidel jsou jen těžko schopni se v tomto odvětví orientovat. Výsledkem investičního nadšení bez potřebných znalostí byly časté podvody a manipulace.  Licencování služeb i obdoba povinné míry rezerv, které MiCA zavádí, počet podvodníků sníží.

Průmysl tahá v rámci nových pravidel za výrazně kratší konec provazu. Proč? Nová nařízení zatíží řadu projektů vyššími provozními náklady (hrozba především pro menší subjekty), máme tu potenciální zákaz Proof-of-Work, konec myšlenky DeFi, zavádí se přísná regulace stablecoinů.

Životní prostředí jako důvod k zákazu kryptoměn

Bitcoin dlouhodobě odebírá více energetické energie než celé vyspělé státy. Za dva roky má vzniknout analýza Evropské komise, podle které hrozí zákaz konsensu Proof-of-Work. Průmysl se v případě takového zákazu jednoduše přesune někam jinam a adaptuje se. Musí se hledat shoda na adopci obnovitelných zdrojů, nikoliv jen bezmyšlenkovitě zakazovat. Degradace životního prostředí je reálný problém, jenž si zaslouží pozornost, ale zákaz bilionového průmyslu se nejeví jako ta správná cesta.

Co se bude dít dál

Otázkou nyní je, jak bude český Parlament snahu europoslanců v nastavení jasných pravidel následovat a v jaké formě dojde k implementaci nových pravidel. Jedno je ale jasné už nyní –  blockchain má v Česku dlouhou a bohatou historii a posílení adopce kryptoměn formou nových pravidel ji jen znásobí. 

I přes silné zázemí české kryptokomunity podnikající v oblasti kryptoaktiv u nás stále chybí jasné definice, pravidla podnikání, srozumitelná nařízení. Konkrétní příklad se týká nejasné metodiky vnímání rizika pro kryptoprojekty ze strany bank. Spousta z nás proto žije v nejistotě, zda bude mít zítra fungující bankovní účet. Chybí také srozumitelná úprava, jak kryptoaktiva danit – třeba „časový test“ zvýhodňující dlouhodobé investice. Ten se například u zlata osvědčil. 

Důležité je začít se o tomto tématu společně bavit. Regulace MiCA jasně potvrzuje, že kryptoaktiva tu s námi už zůstanou. Měli bychom proto hledat co nejlepší možnou cestu i pro podporu byznysu v tomto odvětví.

ADAM NEUBERGER
odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex
26. 7. 2022

Analýza


Regulace MiCA: Revoluce v evropském světě kryptoměn

MiCA zpomalí vývoj decentralizovaných technologií po celém světě

Povinnost registrovat blockchain iniciativy na evropské úřady se negativně promítne do vývoje celého segmentu decentralizovaných financí (DeFi). Podle datového agregátoru Chainalysis hraje Evropská unie v odvětví velkou roli, za rok 2021 se 25 % blockchain transakcí uskutečnilo na území EU. Zásah do průmyslu to nebude malý.

Nová pravidla sníží počet podvodů

Nařízení MiCA zásadně promění několik klíčových oblastí kryptoměnového trhu, které posílí bezpečnost spotřebitelů. Obchodní platformy se v rámci nových pravidel přiblíží fungování bankovního sektoru. A to tím, že se začnou sbírat data o klientech a kryptoměnové burzy budou pod neustálým dohledem regulátorů. Stejně tak se ustavuje povinná likvidita, obdoba tradiční povinné míry rezerv u bank. Výsledkem má být snížení podvodů a manipulací v celém kryptoprůmyslu. Jen za rok 2021 se v něm totiž ukradlo rekordních 14 miliard dolarů.

Větší důraz na ekologické blockchain protokoly

V Bruselu byl vyjádřen jasný nesouhlas se škodlivými protokoly typu Proof-of-Work. Regulace řeší dopad kryptoaktiv na životní prostředí. Poskytovatelé služeb se musí zabývat ekologickým beztěžebním protokolem – třeba Proof-of-Stake. Vydavatelé kryptoměn budou muset v Evropě deklarovat energetickou náročnost tokenů a také jejich dopad na životní prostředí.

22. 7. 2022

Trendy a novinky


Kryptoměny budou mít do roku 2030 miliardu uživatelů

Podle nové zprávy poradenské společnosti BSG se do roku 2030 zvýší počet uživatelů kryptoměn na miliardu. Při analýze se vycházelo z faktu, že adopce kryptoměn je stále na relativně malé úrovni – do kryptoměn je investováno pouhých 0,3 % individuálního bohatství. To je vůči akciím nesrovnatelné. Ty objímají 25 % soukromého kapitálu. Experti vycházeli i ze zkušenosti. Konkrétně z toho, jak nerozumné historicky bylo kryptoměny podceňovat.

Nizozemské centrální bance došla trpělivost s největší kryptoměnovou burzou

Nizozemská centrální banka udělila největší kryptoměnové burze Binance pokutu ve výši 3,4 milionů dolarů. Důvodem je obcházení regulací a nabízení služeb, pro které tamní tradiční finanční instituce potřebují licenci. Binance není v křížku s úřady poprvé, dlouhodobě využívá mezer v nejasné legislativě týkající se digitálních aktiv. Před rokem byla platforma donucena ukončit nabízení tokenizovaných akcií ve Velké Británii z důvodu zásahu britských regulátorů. 

Je konec. Další miliardová společnost požádala o insolvenční řízení

Měsíc investoři netrpělivě čekali na to, jestli si budou moci vybrat své peníze z platformy Celsius. Společnost nabízela vysoké úroky (až 30 %) na kryptoměny skrze mohutnou síť riskantních finančních operací. To se ukázalo jako fatální chyba. Během poklesu kryptoměnových trhů vybrali klienti 12 miliard dolarů, tedy 50 % veškerých vkladů. Takový odliv kapitálu byl neudržitelný. Jaký byl výsledek? Celsius 13. července požádal o bankrot. Co bude s penězi dál, se zatím neví. 

Čísla, data, informace v souvislostech


Podíl objemu kryptoměnových transakcí podle regionu

 Transakce na blockchainu jsou anonymní. Nicméně podle zájmu o centralizované burzy, jako je Crypto.com či Binance, lze určit, ve kterém regionu to na digitálním poli nejvíc žije. Evropský region jasně dominuje.

Krypto BEZPEČNĚ


Cíl je jasný: Regulace MiCA chce větší ochranu spotřebitelů   

Nařízení MiCA, které začne platit na území EU v příštím roce či dvou, má výrazně posílit ochranu zákazníka a retailového investora do kryptoměn. Je to jeden z hlavních cílů nové legislativy. Dříve neměli spotřebitelé takřka žádnou ochranu, neboť transakce obvykle procházely zámořskými projekty a burzami. Nová pravidla zavádí pro poskytovatele služeb povinnost mít v EU kancelář, registrovat se a získat pro služby licence. Poskytovatelé ponesou také větší odpovědnost za ztráty prostředků z kryptopeněženek klientů. 

MiCA zpřísňuje i pravidla pro stablecoiny, tedy tokeny, které jsou vázány k podkladovému aktivu, nejčastěji k USD. Uživatelé stablecoinů budou mít nově možnost převést svá aktiva kdykoli bezplatně zpět na FIAT měnu. 

Co o kryptu možná nevíte


Token 

Víte, jaký je rozdíl mezi coinem a tokenem? Často tady dochází k záměně a zmatkům. Jde totiž o dvě rozdílné virtuální měny. 

Coin je kryptoměna, která má vlastní blockchain. Například řetězec Bitcoin je obsluhován coinem BTC. Ethereum zase ETH. 

Token je kryptoměna, která vlastní blockchain nemá, ale funguje v rámci hostitelského řetězce. Například stabilní digitální měna Tether (USDT) funguje na Ethereum, a je tedy tokenem.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz