KryptoNEWS

29. 8. 2022


TÉMATA:    BEZPEČNOST V KRYPTU    l    DOPADY MICA     l     JAK UCHOVAT SEED

KryptoNEWS5

Anketa

Jak by si měli lidé nejlépe zabezpečit své kryptoměny?  

Jakub Kicom Vejmola, Bitcoinovej kanál

Každý nákup Bitcoinu by měla předcházet investice do hardwarové peněženky Trezor. Je to ta nejlepší investice, kterou (krom dalšího vzdělávání) můžete udělat.

Michal Baturko Olbert, spoluzakladatel projektu Probinex

Nejdůležitější je informovanost. Velmi zásadní je osvojit si postupy bezpečné práce se seedem, nezbytná je znalost on-line či hardwarových peněženek. Když už si lidé kupují kryptoměny, neměli by je totiž dlouhodobě držet na centralizované burze. Platí zde staré známé pravidlo: nemáš klíče, nemáš krypto. Navíc s peněženkou Trezor podpoříte českou firmu. Mezi lidmi tyto základní znalosti bohužel stále chybí, proto se je snažíme šířit dál.

Josef Tětek, SatsJoseph, ekonom a analytik, autor knihy Bitcoin: Odluka peněz od státu

U nízkých částek (jednotky tisíc korun) stačí použít mobilní peněženku. Doporučuji Muun nebo Green. Pro vyšší částky (desítky tisíc a více) doporučuji hardwarovou peněženku. Důležité je dobře si zabezpečit tzv. recovery seed – zálohu, ze které lze v případě ztráty zařízení obnovit přístup k prostředkům. Nejraději mám Trezor Model T, který s pomocí Shamir Backup nabízí nejlepší možnou úroveň zabezpečení.

mjr. Bc. Richard Valiček, Odbor analytiky a kyber. kriminality, Krajské ředitelství policie Středočeského kraje

Největší bezpečnost pro kryptoměny zaručují tzv. hardwarové peněženky (Trezor, Ledger apod.). Podpora více kryptoměn, webové a mobilní aplikace. Některé mají desktop klienta.

Komentář


Tři tipy, jak více ochránit svá kryptoaktiva

Bezpečnost je ve světě kryptoměn jedno z nejskloňovanějších slov současnosti. Je to oblast, která se řeší takřka na všech fórech a diskusích. Nejnověji ji řeší také z pohledu bezpečnosti spotřebitele evropská regulace MICA. Je to zásadní téma pro budoucnost kryptosvěta.

Způsob, jak si zabezpečit svá kryptoaktiva, se za poslední roky zásadně změnil. Před 6 lety se v kryptu stále ještě pohybovala úzká skupina nadšenců, k založení účtu na burze a následné investici vám stačila občanka a bezpečnost či původ peněz nikdo moc neřešil.

V roce 2018 v červnu přišlo z EU nařízení 5 AMLD, tedy rozšíření regulace z pohledu praní špinavých peněz. Členské státy ho musely nejpozději do 10. ledna 2020 implementovat. Nařízení znamenalo pro subjekty poskytující služby spojené s kryptoměnami zásadní změnu – začít kontrolovat původ prostředků.

Revoluční změny v bezpečnosti investic do kryptoaktiv má nyní přinést evropská regulace kryptoměn MiCA. Už dnes se na kryptoprojekty vztahuje zákon o AML, nově budou muset získat pro své podnikání jednotné licence, poskytnout investorům více informací o kryptoaktivu a zajistit transparentnost procesů. Nařízení MiCA proto vnímám pozitivně.

Žádná regulace na světě ale člověka neochrání, když se bude chovat nezodpovědně a nedodrží základní pravidla bezpečnosti.

Moje první rada zní: Nikdo vám nic nedá zadarmo. To platí jak v životě, tak i v kryptoměnách. Ozve-li se vám někdo, že jste vyhrál deset bitcoinů, nebo něco jiného, je to podezřelé. Prosím neposílejte své prostředky nikam před tím, než si vše řádně ověříte.

Zadruhé je vždy nejlepší mít privátní klíč u sebe. Platí zde totiž pravidlo – nemáš klíč, nemáš krypto. Nejlepším zabezpečením jsou proto hardwarové peněženky, které chrání soukromí uživatele, fungují off-line a tím pádem eliminují rizika z pohledu krádeže dat.

A za třetí bych určitě doporučil si před jakýmkoliv nákupem dané kryptoměny udělat svoji vlastní rešerši, ať víte, kam peníze posíláte. Správné informace a obezřetnost jsou totiž v tomto odvětví základ.

ADAM NEUBERGER
odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex
22. 8. 2022

Analýza


MiCA posílí bezpečnost investorů. Více prevence a informací

Hlavním cílem evropské regulace kryptoměn Markets in Crypto Assets (MiCA) je nejen nastolit řád v průmyslu kryptoměn, ale také maximálně zvýšit bezpečnost investorů a konzumentů, kteří s trhem pracují. Jak přesně toho chce nová legislativa dosáhnout? Tady jsou tři nejzásadnější body.

1) Stopka pro manipulace na trhu

Hlava VI se specificky staví proti fenoménu manipulace trhu, který má obrovské dopady na všechny nepozorné investory. Zneužívání trhu jakýmkoliv způsobem bude zakázáno.

Zejména jde o:

  • Insider trading – obchodování někým, kdo má neveřejné informace.
  • Tržní manipulace – účelné využití slabin trhu k vlastnímu obohacení. Například Pump & Dump schémata.

Kompetentní autority mohou viníka, pokud je to právní osoba, potrestat pokutou až 5 mil. EUR či 3 % obratu. V případě fyzických osob jde o 700 tis. EUR.

2) Povinné registrace pro služby, pracujících s kryptoaktivy (CASP)

Celá řada služeb, které interagují s trhem kryptoměn, se bude muset registrovat u příslušných úřadů. To by mělo eliminovat velké množství podvodů a nekalých praktik.

Jde například o:

  • falešné směnárny a burzy kryptoměn
  • podvodná investiční schémata
  • poskytování nezodpovědných investičních rad za úplatu

Úřad bude každého poskytovatele kontrolovat. Služby se nadále dělí, mají proto různé konkrétní náležitosti. Podrobnější informace najdete zde.

3) Stabilní kryptoměny musí závazně publikovat whitepaper

Každá firma, která se chce zalistovat na akciový trh, musí publikovat dokument se svými vstupními plány, prostředky a cíli. Tento text je závazný, při velkém odchýlení mohou investoři řešit spor soudně. Ten samý požadavek se nyní aplikuje na firmy provozující stabilní kryptoměny – kryptoměny, které kopírují ceny určité státní měny.

18. 8. 2022

Trendy a novinky


Dominance bitcoinu na trhu kryptoměn opět klesá. Jaké budou důsledky?

„Dominance bitcoinu“ je podíl tržní kapitalizace největší kryptoměny na tržní kapitalizaci celého trhu virtuálních aktiv. Ve chvílích nejistoty je vysoká, klidně 50 až 55 %. Když se důvěra v digitální měny obnoví, dominance klesne. To je důsledkem toho, že investoři volí více riskantní aktiva a neschovávají svůj kapitál jen do bitcoinu.

V prvním srpnovém týdnu dominance oscilovala kolem 40 %. To je nejnižší hodnota od ledna letošního roku, kdy začínal trh kryptoměn zamrzat. Pokud bude trend pokračovat, můžeme očekávat tzv. „sezónu alternativních kryptoměn“, tedy období, kdy je cena BTC střednědobě na stejné hladině a cena jiných měn výrazně roste.

Ethereum vstupuje do nové fáze. Přechod na úplně nový systém je bezprecedentní 

Ethereum je největší blockchain na světě. Za den skrze něj projde přes milion transakcí. Na takový zájem nebyla síť postavená, proto mohou poplatky za převod růst až ke stovkám dolarů. Vyřešit to má Nadace Ethereum vedená Vitalikem Buterinem. Ta vyvinula během posledních let projekt nazvaný jednoduše Ethereum 2.0.

Ethereum 2.0 nahrazuje potvrzování transakcí procesem těžby (Proof-of-Work) úplně novým paradigmatem – algoritmem (Proof-of-Stake). Ten by měl kapacitu sítě navýšit až 6 895krát. Jde o bezprecedentní operaci, v historii kryptoměn se nepovedlo nic ani vzdáleně podobného. Přesun na nový systém podporují taktéž největší světové tokeny pracující s Ethereum, jako jsou Tether (USDT) a USD Coin (USDC).

Česko pracuje s Evropským parlamentem a Komisí na finálním znění regulace MiCA

Svět kryptoměn se už brzy zásadně promění. EU se letos v červnu shodla na přísných pravidlech a regulacích, kterými chce obchodování s kryptoměnami pohlídat. Nová evropská pravidla Markets in Crypto-Assets (MiCA) nyní převzala Česká republika. Ta v rámci svého předsednictví Radě EU pracuje na dokončení finálního znění nařízení. Vše chce mít hotové do konce letošního roku. Co se změní? Přečtěte si pohled europoslance, podnikatele v kryptu a zástupce Ministerstva financí na www.kryptobezpecne.cz.

Čísla, data, informace v souvislostech


Krypto BEZPEČNĚ


Jak uchovávat svůj seed?  

V oblasti bezpečnosti v kryptu nemůže existovat důležitější prvek, než je takzvaný seed. Představuje totiž kombinaci slov, která reprezentují privátní klíč k vaší peněžence. Jakmile vám ho někdo odcizí, může se snadno dostat k vašemu digitálnímu bohatství. Proto ho nikdy nesmíte nikomu vyzradit.

Jak si seed bezpečně a dlouhodobě uchovat? Existuje mnoho způsobů a možností.

Doporučuje se nedělat jeho digitální kopie, ale zapsat si ho na fyzické médium, například na kartičku a zalaminovat. V Česku hned několik podnikatelů nabízí možnost napsat si heslo na železné destičky a tím se vyhnout zničení například při požáru. Pokud máte v kryptoměnách větší obnos peněz, raději poskytněte seed i notáři, který jej předá rodině v případě vaší smrti.

Co o kryptu možná nevíte


Co je 51% útok na decentralizovaný blockchain?

Představte si síť Bitcoin jako absolutní demokracii. Alespoň 51 % počítačů na decentralizované síti musí odchozí transakci považovat za legitimní. Odmítnou se ty převody, na které není ve výchozí peněžence dost prostředků.

„51% útok“ je situace, kdy síť na určitý čas ovládne skupina těžařů, kteří mají za cíl se svojí nadpoloviční většinou potvrzovat nelegální transakce. Mohou dokonce i přepisovat obsah soukromých peněženek.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz