KryptoNEWS

30. 01. 2023


TÉMATA:   ČEŠI A KRYPTOMĚNY   l    NEPODLÉHEJTE FOMO    l     BÝČÍ A MEDVĚDÍ TRH

KryptoNEWS9

Kryptoměnami zaplatíte za elektroniku, hamburger i digitalizaci firmy    

Přestože kryptoměny ještě nejsou zcela běžným platebním nástrojem, na řadě míst i v České republice je k platbě využít můžete. Seznam takových míst najdete například na coinmap.org nebo https://www.mapotic.com/bitcoin-map.  

Zřejmě nejznámějšími příjemci jsou bitcoinová kavárna v Paralelní Polis a obchod s elektronikou Alza.cz. Na seznamu ale najdete i místa, jakými jsou například hotel, prodejna skla, kino nebo jógové studio. A rozhodně nejde jen o místa v Praze, Brně či dalších velkých městech.

Své zkušenosti sdílí například Adam Bešina z ostravské Foxmate.cz, podle kterého zájem o platbu Bitcoinem velký není, což si vysvětluje i svým zaměřením na B2B segment. „Pro firmy je obtížné jak účetně, tak daňově obsloužit takovou transakci. Není to pro ně ekonomicky výhodné. Nicméně věřím, že tento trend se v budoucnosti změní, a to postupnou bitcoinizací společnosti,“ říká Bešina, který pomáhá firmám s přechodem do digitálního světa. 

Určitě tomu pomůže edukovanější a progresivnější populace, která bude brát Bitcoin ne jako online casino, ale jako peníze. Důležitá bude bezesporu edukace společnosti v tomto oboru, aby se krypto svět zbavil scamů,“ dodává.

Rozhovor


Martin Stránský z Bit.plus: Do června představíme nový projekt

Zájem Čechů o kryptoinvestice podle Martina Stránského, ředitele a zakladatele české společnosti Bit.plus, roste. Vývoj ale ovlivňuje řada faktorů, včetně vysoké inflace, války a trhu s nemovitostmi.

Aktuálně Bit.plus připravuje novinku. „V případě, že se nám podaří tento náš nápad úspěšně realizovat, tak si myslím, že by se mohlo alternativní kryptoměnou i jednoduše platit,“ říká s tím, že technologicky by ho chtěli představit do letošního června.

V loňském roce utratili Češi za kryptoměny méně než v předchozím, přesto jde o částku 3,5 miliardy korun. Jak byste popsal vztah Čechů ke kryptoměnám?

O investice do virtuálních měn je v ČR stálý zájem, který neustále stoupá. My jsme loni směnili za cca 1,5 mld. Kč při 25% poklesu obratu oproti předchozímu roku. A to v době, kdy kurz BTC spadl v průměru o více jak 45 %. My jsme ale směnili téměř stejné množství BTC jako v loňském roce. Krásně je to vidět na grafu. Křivka klesá velmi pozvolně.

Kryptoměnám se loni příliš nedařilo a ceny klesaly. Není to podle vás naopak ideální doba, kdy je nakoupit?

Zásadně nic nedoporučuji. Nejsme investiční společnost. Stále je investice do kryptoměn obecně velmi volatilní a není pro každého. Když to ale vezmu podle našich klientů, tak ti hodně nakupovali. Takže zájem o kryptoinvestice z našeho pohledu roste.

Jaké výsledky objemu obchodů očekáváte na Bit.plus letos?

Jsme připraveni na další pokles, a to zejména na výdajové stránce naší společnosti, kterou řídíme „zdravým, selským rozumem“. Zatím je těžké odhadnout, co se stane. Máme za sebou velmi krátké časové období.

Kdybych měl predikovat podle současných čísel, tak bych odhadl, že se obchodování sníží o dalších 20 %. Ale pozor: to je v případě, že na trhu stále bude „strach“. Kousek od nás je válka, přímo u nás je vysoká inflace, zamrzl trh s nemovitostmi atd. Když přijde jakákoliv příznivá zpráva nebo když se kurz BTC vrátí na svoje maximální hodnoty, pak můžeme zažít nebývale příznivý rok. Ale jen v případě, že kryptofirmy v ČR vůbec přežijí. Hrozí nám totiž další výpovědi z bank.

Bude se u nás někdy platit kryptoměnami zcela běžně? Za jak dlouho to podle vás bude?

Já spíše vidím virtuální měny jako alternativní investici než jako platební nástroj.

Tím, že ALE právě v současné době chystáme něco nového, tak v případě, že se nám podaří tento náš nápad úspěšně realizovat, tak si myslím, že by se mohlo alternativní kryptoměnou i jednoduše platit. Musíme ale k tomu získat další licenci ČNB, a tak si ani netroufnu odhadnout, kdy projekt spustíme. Technologicky bychom ho chtěli veřejnosti představit do června letošního roku. Pak už je to jen na tom, kdy dostaneme licenci ČNB. Budu optimista: takže bude se více platit kryptem od 11/11/2023?

S čím se na Bit.plus směrem k zákazníkům nejvíce potýkají? A co by pomohlo většímu přijetí kryptoměn v ČR? Přečtěte si celý rozhovor s Martinem Stránským

Trendy a novinky


Bitcoin na začátku roku posiluje

Po delším období, kdy se jeho hodnota pohybovala mezi 16 až 19 tisíci dolary, přesáhl Bitcoin v druhé polovině ledna hranici 23 tisíc dolarů (zhruba 505 tisíc korun). Od začátku roku si tak připsal kolem 39 procent. Za více jak 23 tisíc dolarů ho investoři nakupovali naposledy v srpnu loňského roku. Investoři doufají v to, že inflace už dosáhla svého vrcholu a s tím přijde konec zpřísňování měnové politiky centrálními bankami, což by mohlo znamenat další růst ceny Bitcoinu i ostatních kryptoměn.

V loňském roce hodnota Bitcoinu klesla o 67 procent. Na začátku roku byla jeho cena zhruba 50,7 tisíc amerických dolarů, na konci jen 16,7 tisíc dolarů (tedy asi 380 tisíc korun). Celkově se kryptoměnám příliš nedařilo.  

Do kryptoměn investuje 12 procent Čechů

Pouze 35 procent Čechů investuje pravidelně, anebo to vyzkoušelo alespoň jednou. Naopak 37 procent neinvestuje a ani nechce začít. Ukázal to průzkum Asociace pro kapitálový trh ČR ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd. Hlavním důvodem pro zhodnocování peněz je především zajištění na stáří.

Investování do kryptoměn využívá 12 procent respondentů. Kryptoměny se tak staly šestým nejvyužívanějším finančním a investičním produktem po běžném a spořicím účtu, penzijním a stavebním spoření a podílových fondech. U lidí, kteří aktivně investují, využívá kryptoměny dokonce 25 procent.

Výzkum zjišťoval i to, do jakého finančního či investičního nástroje chtějí lidé v roce 2023 vložit své peníze. Možnost kryptoměny zvolilo 9 procent respondentů. Mimo jiné ukázal také na mezigenerační rozdíly. Pro mladé lidi je, na rozdíl od vyšších věkových skupin, investování zcela běžnou součástí života.

Potíže Coinbase

Dalších z velkých kryptoměnových burz prochází náročným obdobím. Americká Coinbase ruší téměř tisíc pracovních míst. Výpověď dostane zhruba pětina všech zaměstnanců. Restrukturalizací chce docílit uchování dostatečného množství financí, a to právě v době, kdy je trh v útlumu. Jde navíc už o několikáté propouštění za poslední rok. Musí také zaplatit pokutu kvůli vyšetřování ohledně prevence praní špinavých peněz. Urovnání vyšetřování od úřadu finančních služeb státu New York ji vyjde na celkem 100 milionů dolarů, což je více než dvě miliardy korun. Polovina částky půjde na úhradu pokuty, druhá bude použita na posílení kroků zamezující potenciálním zločincům v přístupu na její burzu. Oznámila také, že kvůli vysoké volatilitě odejde z japonského trhu. Tamní klienti mají čas do 16. února, aby si své zůstatky z burzy stáhli.

Čísla, data, informace v souvislostech


Češi loni utratili za krypto 3,5 miliardy korun

V roce 2022 investovali Češi do kryptoměn 3,5 miliardy korun. Oproti předchozímu roku jde zhruba o čtvrtinu méně. Vyplývá to z údajů české společnosti Bit.plus. Jen v prosinci vzrostl objem obchodů oproti listopadu o zhruba deset procent na 220 milionů korun.

Krypto BEZPEČNĚ


Nepodléhejte FOMO  

FOMO (fear of missing out) znamená strach z toho, že zmeškáme nějakou příležitost a na rozdíl od ostatních o něco přijdeme. Mezi investory se jako FOMO označuje obava z promeškání investiční příležitosti. Tedy z toho, že nestihnou včas konkrétní investici, která jde v té době nahoru. Výsledkem může být to, že lidé pak například kryptoměny nakupují ve chvíli, kdy jejich cena stoupá a více se o nich tedy mluví. V době, kdy je jejich cena nízká, je zájem nižší.

Nejlepším řešením, jak se FOMO bránit, je nepodléhat emocím, mít dostatek relevantních informací a dlouhodobější strategii v investování. Opakem FOMO je JOMO (joy of missing out), tedy radost z toho, že nám něco uteklo či o něco přicházíme.

Co o kryptu možná nevíte


Medvědí a býčí trh

Býčí trh (bull market) představuje stoupající trend, kdy ceny rostou o více než 20 procent. Přichází většinou ve chvílích, kdy ekonomika posiluje. Tržní hodnota komodit, akcií či kryptoměn dlouhodobě stoupá a na trh přichází noví obchodníci. Investoři jsou v této době optimističtí a věří, že trhy dále porostou. Býk je optimistický investor.

Medvědí trh (bear market) prezentuje klesající trend. O medvědím trhu mluvíme, když je pokles cen minimálně o 20 procent oproti poslednímu maximu na trhu. Toto období je často spojeno s nejistotou a pesimismem a trvá většinou kratší dobu než býčí trh. Trhy klesají, ceny jdou dolů a nabídka převažuje nad poptávkou. Medvěd je ten obchodník, který sází na pokles cen.

Oba trhy se pravidelně střídají. Medvědi se nicméně objevují méně často než býci. Pokud investujete v dlouhodobých horizontech, tak střídání trhů řešit nemusíte.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz