KryptoNEWS

2. 5. 2022


TÉMATA:     REGULACE     l     ZNÁTE NFT?     l     SCAM NA PRVNÍ POHLED

KryptoNEWS 1

Komentář


Jak regulace (z)mění kryptosvět?

  • Regulace jsou v kryptosvětě revolucí: boří mýty o kouzlu decentralizované digitální měny
  • Cíl je jasný: posílit bezpečnost, transparentnost a zastavit podvody 
  • V EU odstartuje regulace už v roce 2024, podpoří blockchainy a zvýší ochranu investorů

Kryptoměny potřebují dohled. Nebo ne?

Slovo regulace se v posledních měsících skloňuje v kryptosvětě s čím dál větší intenzitou. Není se co divit, právě plánovaná regulace kryptoměn bude tím, co kryptosvět nepochybně zcela zásadně promění.

Záměr zakladatelů už dnes nefunguje

Původní filozofie kryptoměn totiž spočívá v decentralizaci, naprostém osvobození od jakéhokoli dohledu úřadů, bank či centrální moci. Za víc než deset let fungování zažila technologie blockchainu rozmach, který už dnes nelze ignorovat. Na jedné straně vzniká řada otazníků bez jasně definovaných odpovědí, například, jak kryptoměny danit. Na straně druhé narůstá prostor pro různé nekalé praktiky od manipulací trhů přes přímé podvody. Neregulované prostředí tak přináší jednodušší příležitosti systém zneužívat.

Kryptoměnový trh se tak dostal s ohledem na čím dál silnější zájem investorů a institucí do centra pozornosti zákonodárců. Ti se rozhodli situaci změnit. Řešením se podle nich mají stát regulace, tedy cesta, která bude jasně definovat legislativní rámec a vybuduje dohled nad kryptosvětem. Tento postup by měl mimo jiné pomoci zamezit intenzivním podvodům a chránit investory. Hlavním navrhovatelem regulace jsou v Evropském parlamentu pravicově smýšlející frakce EPP (lidovci) a Renew Europe (liberálové). Regulace se nazývá MiCA (Markets in Crypto Assets) a je to jedna z částí digitálního finančního balíku, který bude implementován do pravidel EU na další dekády.

Boj proti podvodníkům

Regulace by měly řešit především ochranu drobných investorů, zvýšit důvěru a také podpořit subjekty, které rozvíjejí blockchainové technologie. Například zavedením licencovaných burz, aby se z  jejich strany neobjevovaly manipulace či praní špinavých peněz. Další možností je například selekce kryptoměn, protože dnes vzniká spousta podvodných projektů schovávajících se například za známý seriál Squid Game (Squid Game Token). Dalším tématem jsou centrální digitální bankovní měny, ty by měly v budoucnu plně nahradit hotovost.

Existují i hlasy proti regulacím

Častým argumentem odpůrců regulací je odkaz na původní filozofii, se kterou kryptosvět vznikl a která neladí s plánovaným dohledem. Emoce v této debatě zesilují bizarní nápady z různých debat, například zákaz těžby bitcoinu. To je tak výbušné téma, že se dostalo až do Hospodářského a měnového výboru EU.

Budoucností jsou licence i dohled

Podle mého názoru je určitý legislativní rámec pro kryptoměny dnes nutnost. Podporuji myšlenku zavést licence s celoevropskou pasportizací, které by legitimizovaly burzy, kryptoměnové fondy a další služby. To umožní větší adopci krytpoměn mezi širší veřejnost. Což může přinést větší zájem o podnikající subjekty v této oblasti a přinést širší spektrum služeb.

Je třeba posílit důvěru i bezpečnost

Regulace slibují posílit důvěru v celý trh kryptoměn, účinně bránit neférovému chování a současně získat větší transparentnost pro už existující i nové projekty. Je důležité, aby plánované regulace nijak neohrozily technologický rozvoj kryptosvěta a  blockchainu, stejně jako nesmějí limitovat současné funkční produkty.

ADAM NEUBERGER
odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex, CEO
19. 4. 2022

Analýza


Regulace kryptoměn: Nyní v Evropském parlamentu, brzy už také v Česku

Trh kryptoměn má celkovou kapitalizaci 1,87 bilionů dolarů a denně se na něm zobchoduje kolem 90 miliard dolarů. Pro lepší představu je to 2 400krát víc, než se zvládne zobchodovat každý den na pražské burze cenných papírů.Kryptoměny potřebují dohled. Nebo ne?

V porovnání s tradičními finančními trhy, které jsou silně regulovány, jde stále ještě o relativně malý segment. Nicméně potřebu zavést pro kryptoměny nějaký regulační rámec posiluje nejen dynamický rozvoj této oblasti, především však její nikým a ničím limitovaná přístupnost prostřednictvím centralizované i decentralizované burzy, směnárny, automatů nebo OTC obchodů. Tato otevřenost zároveň funguje jako pozvánka pro nejrůznější podvody a manipulace

Jedna z regulací nyní vzniká v Evropské unii. Není se co divit, EU hraje v oblasti krypta významnou roli. Podle výzkumu platební služby TripleA z konce roku 2021 žije v EU přes 11 milionů držitelů kryptoměn, celosvětově je to víc než 300 milionů.

Význam Evropské unie posilují také nově vznikající podniky a krypto projekty. Velkou roli tu hraje i platná legislativa, přístup národní banky k digitálním aktivům, dostupnost investičního kapitálu a také fakt, že Evropa historicky patří mezi nejvýznamnější světová finanční centra. Podle žebříčku investičně-konzultační společnosti Get Golden Visa z dubna 2022 se 7 z 10 „kryptoměnověnejpřátelštějších“ států nachází v  Evropské unii. Jde o  Maltu, Lucembursko, Estonsko, Portugalsko, Slovinsko, Německo a Nizozemí.

Regulace kryptoměn je nyní v Evropském parlamentu ve stádiu trialogu. Jde o nařízení Markets in Crypto-assets (MiCA), které prošlo hlasováním v Hospodářském a měnovém výboru, kdy bylo 31 poslanců a poslankyň pro, 4 proti a 23 se zdrželo.

Podle záznamů z hlasování se třecí plochy obrousily už při projednávání pozměňovacích návrhů, takže se očekává, že na plénu nařízení hladce projde. Finální návrh podpořili také dva čeští europoslanci, Luděk Niedermayer a Ondřej Kovařík. Po Evropském parlamentu poputuje nařízení do Parlamentů národních států.

19. 4. 2022

Trendy a novinky


Švédsko vstupuje do další fáze národní kryptoměny

Státy jako Čína, Saudská Arábie a  Švédsko objevují možnosti národní kryptoměny, konceptu zvaného CBDC (Central Bank Digital Currency). Právě Švédsko se svým vývojem vstoupilo do další fáze, kdy se e-krona už aktivně testuje pro integraci s celým tamním bankovním sektorem. CBDC je nadstavba standardních jedniček a nul, jež vidíme v internetovém bankovnictví. Největší výhodou takových e-měn jsou zahraniční platby takřka zadarmo.

Bude bitcoin ekologicky šetrnější?

Se stále rostoucí popularitou kryptoměn se čím dál častěji skloňuje i  otázka jejich šetrnosti k přírodě. Spoluzakladatel dříve významného projektu Ripple Chris Larsen investoval 5 milionů dolarů do projektu, jak ve spolupráci s hnutím Greenpeace udělat bitcoin šetrnější k přírodě. Iniciativa má heslo „Změňme kód, ne klima“. Změna má spočívat ve způsobu potvrzování transakcí, které by měl provádět algoritmus namísto strojů, což by vedlo k výrazné úspoře energie. Jak se tato myšlenka uchytí, ukáže až čas. Prozatím se setkala s odmítavým postojem většinové části komunity.

Jeden z největších hacků v historii: Zmizelo přes 600 milionů dolarů

Tokeny NFT, které reprezentují vlastnictví nějakého digitálního předmětu, našly celkem dobré využití ve světě internetových blockchainových her. Jednou z  největších takových her je Axie Infinity. Síť, která pro aplikaci zpracovává transakce v rámci jejího digitálního ekosystému, napadli hackeři. Kvůli technické chybě, jež se vyskytla na mostu spojujícím hru a blockchain Ethereum. Hráči tak přišli o 620 milionů dolarů v tokenech. Jde o jeden z největších lupů v historii digitálních aktiv. Pro porovnání, nechvalně proslulí hackeři japonské burzy Mt. Gox ukradli v roce 2011 BTC za 8,75 milionů dolarů. Další medializovaný incident je krádež 534 milionů USD z peněženky burzy Coincheck v lednu 2018.

Čísla, data, informace v souvislostech


Krypto BEZPEČNĚ


5 tipů, jak na první pohled poznat kryptoměnový podvod:

  • ANONYMITA: Anonymní členové týmu a zakladatelé, jejichž identitu nikdo nezná. Komunikují pouze přes Twitter a platformu Discord.
     
  • PESTRÝ MARKETING: Nepřirozený důraz na marketing, velké investice do spolupráce s influencery, aniž by byl vidět postup ve stavbě produktové flotily.
     
  • BEZ WHITEPAPERU: Žádný nebo vágní whitepaper. Whitepaper je zakládací listina každého kryptoměnového projektu. Pokud ho někdo nemá nebo je velmi strohý, mějte se na pozoru.
     
  • VELKÉ SLIBY: Sliby nesmyslně velkých garantovaných zisků. Obvykle se pohybují ve stovkách procent měsíčně, leckdy i denně.
     
  • BEZ VÝVOJE A INFORMACÍ: Tým nesděluje žádné nové a relevantní informace o produktech a o budoucích plánech vývoje projektu.

Co o kryptu možná nevíte


VOLATILITA

Volatilita je statistické měřítko ukazující kolísavost hodnoty daného aktiva. Zjednodušeně říká, jak moc graf ceny „skáče“. Vysoká volatilita, například u kryptoměn, znamená graf připomínající horskou dráhu. Nízká, například u státních dluhopisů, pak vykreslí téměř rovnou přímku. Čím vyšší bývá potenciální výnos, tím vyšší je zpravidla i volatilita.

NFT

NFT (non-fungible token) je zápis v digitální databázi blockchainu, který reprezentuje vlastnictví nějakého souboru dat. Jelikož každý takový zápis na síti je unikátní a nezaměnitelný, často se tokeny NFT používají v souvislosti s digitálním uměním. Obchodovaný objem nezaměnitelných tokenů se za rok 2021 zosminásobil, zájem o ně exponenciálně roste. Nicméně kromě umělců přitahují i podvodníky, kteří vytvářejí falešné projekty a následně utíkají s penězi.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz