KryptoNEWS

28. 04. 2023


KryptoNEWS12

MiCA vstupuje v platnost. Přináší problémy i příležitosti


Je tomu více než tři roky, kdy na půdě Evropského parlamentu začala vznikat nová směrnice Markets in Crypto-Assets (MiCA). Stalo se tak zejména v reakci na rostoucí popularitu kryptoaktiv a absenci jakékoliv systémové regulace napříč státy EU. Nyní je legislativní proces u konce.

Evropský parlament na svém zasedání 20. dubna 2023 drtivou většinou nařízení MiCA schválil a přinesl tak první komplexnější pravidla pro obchodování s digitálními aktivy. Pro hlasovalo 517 europoslanců, 38 jich bylo proti a 18 se jich zdrželo.

Pro to, aby se nová pravidla úspěšně zavedla v praxi, bude nyní potřeba úzká spolupráce mezi firmami a příslušnými státními orgány. Cílem je, aby nově zaváděným předpisům všichni správně rozuměli. To se bude týkat obzvláště, pokud jde o požadavky na udělování licencí a obecně dohled nad trhem,“ komentoval schválení europoslanec a stínový zpravodaj nařízení Ondřej Kovařík (Renew Europe, za ANO).

Proti MiCA se postavili například čeští europoslanci za Piráty. Upozorňují například na identifikaci, která by mohla být problémem pro financování disidentů. „Rozumím snaze regulovat kryptoměny, ale podle mého názoru celá diskuze vychází ze špatného předpokladu – a to, že kryptoměny mají fungovat jako peníze v bance. Kryptoměny by totiž naopak měly fungovat jako ekvivalent digitální hotovosti,“ uvedl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

České krypto projekty jsou licenci nakloněné. Předseda České kryptoměnové asociace František Vinopal pro Českou televizi řekl: „Je nutné regulovat obchodní modely, které nakládají s veřejnými prostředky, a je jedno, jestli se jedná o české koruny, eura nebo o Bitcoiny. To znamená, nemůže to dělat každý. To, co ale zásadně odmítáme, je regulace technologie jako takové, aby ta technologie byla znevýhodněna oproti jiné technologii nebo oproti standardnímu bankovnictví, a to je bohužel stav, ve kterém jsme dnes. Věříme, že evropské nařízení MiCA tuto diskriminaci narovná.“

Projekty musí splňovat pravidla pro udělení licence

Nová pravidla začnou platit postupně od poloviny roku 2024 a zaměřují se jak na vydavatele krypto aktiv, tak na obchodování s nimi. Jejich cílem je ochrana držitelů kryptoměn i investorů a také zabránění manipulacím na trhu a podvodům. Nyní nastalo období, kdy musí řada podnikatelů své fungování upravit tak, aby nařízení splňovali.

Z pohledu krypto projektů je klíčové zavedení licence CASP (Crypto-Assets Service Provider), o které si bude muset povinně žádat každá společnost splňující podmínky stanovené zákonem. Důvod existence této licence je prostý – maximální důraz na ochranu koncového uživatele. Ten se ostatně projevuje i v dalších regulovaných částech, například v úpravě propagace kryptoaktiv prostřednictvím influencerů či snaze o předcházení manipulace s trhem. 

Náležitosti stanovené licencí CASP přitom nejsou pouhé formality. Subjekty se musí zavázat k přijetí opatření k dosažení nejlepšího možného výsledku pro klienta a implementovat zásady efektivního provádění pokynů zákazníků. Nově vznikají také povinnosti zasílání informací o původci a příjemci konkrétní kryptoměnové transakce do centrálního registru či držení rezervního kapitálu pro případ nutnosti vyplacení věřitelů ve specificky stanovené výši.

Spolu se směrnicí MiCA přijal europarlament i další opatření. Mezi nimi je i často skloňovaná aktualizovaná Směrnice pro boj proti praní špinavých peněz (Anti-Money Laundering – AML).

Rozhovor


Licenci získají maximálně nižší desítky krypto projektů, říká advokát Martin Hobza

MiCA je schválena a krypto projekty nyní čeká komplikovaná příprava na získání licencí. „Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna,“ říká Martin Hobza, advokát a partner Hobza Legal. Společně s Blockchain Legal vedou projekt Kryptoregulace.cz.

Pozitivní dopad může mít MiCA podle Hobzy na postoj bank, které jsou nyní ke kryptoměnám velmi zdrženlivé. „MiCA je pro banky a další regulované finanční instituce vstupenkou do sektoru, kterému se zatím vyhýbaly,“ říká.

Martin Hobza, advokát a partner Hobza Legal

Jak zásadní je přijetí MiCA pro české krypto projekty?

Mezi českými krypto projekty jsou významně zastoupeny směnárny a další poskytovatelé služeb souvisejících s kryptem. Na tyto společnosti dopadnou především ty pasáže MiCA, které stanoví požadavky na získání povolení od orgánu dohledu a související průběžné povinnosti. Poskytovatelé zmíněných služeb se stanou regulovanými poskytovateli finančních služeb, což je koncepční změna.

Co to pro ně aktuálně znamená?

Nastává čas seznámení se s finálními požadavky MiCA. Do poslední chvíle totiž nebylo jisté, která z verzí se nakonec prosadí. Následovat by mělo zahájení příprav a případných úprav obchodního modelu tak, aby daná společnost byla připravena včas o licenci požádat a úspěšně ji získat.

Pro projekty to znamená přípravy v technické, produktové i personální rovině, a následně práci na samotné licenční žádosti. Je však třeba zmínit, že mnohé požadavky ještě konkretizují připravované prováděcí unijní předpisy, a tak si na detailní podobu všech pravidel musí krypto projekty ještě chvíli počkat.

Pro ty z projektů, které se rozhodnou o licenci nežádat, pak nastává fáze hledání případných jiných cest, jak své služby i nadále poskytovat, například modifikací stávajících produktů.

Jaká část krypto projektů podle vás uspěje při procesu získání licencí?

Počítáme s citelnou konsolidací trhu. Odhadujeme, že licenci získají maximálně nízké desítky subjektů. To je oproti stávajícím řádově tisícům subjektů s registrovanou krypto živností významná změna.

Co se stane s těmi ostatními, které neuspějí?

Některé budou muset svou činnost bohužel ukončit. Jiné budou operovat v šedé zóně nebo pouze pro specifickou skupinu klientů. Nepřekvapil by také vzestup DeFi projektů, na které MiCA obecně nedopadá.

Je něco, co vám v rámci schválené směrnice MiCA chybí?

Stejně jako v případě jiné regulace, která pochází z EU, chybí MiCA větší důraz na přiměřenost. Požadavky nového nařízení se tak uplatní v zásadě shodně na velké hráče i menší, lokální poskytovatele krypto služeb. V konečném důsledku tak regulace právě menší poskytovatele může fakticky znevýhodnit.

Co MiCA znamená pro běžné uživatele kryptoměn?

Otázka je, kdo je zmíněným běžným uživatelem. Pokud je to zkušený krypto nadšenec, který klade důraz na anonymitu, pak mu MiCA zřejmě nikterak nepomůže. Pokud ale hovoříme o průměrných uživatelích, využívajících poskytovatele služeb souvisejících s kryptem (směnárny, custodiany atd.), MiCA zvýší úroveň jejich ochrany a rozšíří okruh informací, které budou mít uživatelé k dispozici. Naopak negativem může být promítnutí nákladů, spojených s regulací, do ceny služeb pro koncové uživatele.

Jaký bude mít MiCA vliv na postoj bank a co se dá očekávat od České národní banky? Přečtěte si celý rozhovor s Martinem Hobzou na www.kryptobezpecne.cz.

Rozhovor


Regulace přináší lepší podmínky pro investice do krypto projektů, říká Roman Nováček z Presto Ventures

Roman Nováček, partner ve fondu Presto Ventures

Kryptoměnové projekty získávají se schválením MiCA další výhodu. Větší transparentnost jejich fungování přispěje i k lepším šancím na jejich financování a příchod investorů, říká Roman Nováček, partner ve fondu Presto Ventures.

V odvětví kryptoměn vidíte dlouhodobý potenciál – jaký typ krypto projektů považujete za nejvíce atraktivní?

V Presto Ventures investujeme do projektů, které nabízí dlouhodobou vizi. Nejatraktivnější jsou pro nás ty, které dokáží dobře vysvětlit, jak budou generovat tržby, a nejlépe ty, které už nějaké generují.

Z blockchainů preferujeme především Ethereum a rollupy nad ním. Z ostatních kategorií považujeme za atraktivní projekty, které využívají k inovaci NFT, a firmy snažící se uplatnit zero knowledge proofs (ZKP neboli důkaz s nulovou znalostí) ve světě.

Díváme se také na projekty, které ulehčují adopci kryptoměn. Zejména on-ramp a off-ramp služby, tedy převody fiat měny do, anebo z kryptoměn.

Jaký bude mít vliv schválení regulace MiCA na investice do krypto projektů?

Regulace vnímáme pozitivně a jednoznačně je vítáme. Důvod je především ten, že s regulací přichází i větší míra objasnění a určení pravidel. Projekty podnikající s krypto aktivy se nebudou muset bát operovat v EU a bude jim stačit splnit podmínky. To otevře web3 novým uživatelům a postupem času i více institucím.

Větší transparentnost přispěje podle nás i vyšší důvěře v krypto průmysl a tím i větším šancím pro funding a vstup investorů. To umožní rychlejší a efektivnější rozvoj celého odvětví a v důsledku i širší adopci kryptoměn.

Jak je možné ještě více podpořit zájem o investice do krypto projektů?

Z našeho pohledu by většímu zájmu a přijetí kryptoměn přispěly především jednoznačnější regulace. Například ve Spojených státech amerických zvláště v poslední době vidíme, že je to velký problém.

Je potřeba také začít lépe vysvětlovat, že kryptoměny už dávno nejsou prostředkem, díky kterému se dá obchodovat v šedé ekonomice. Naopak transakce se dají daleko lépe dohledat a jsou veřejné, což přispívá k transparentnosti ve finančním světě.

Trendy a novinky


Banky komplikují fungování českých krypto projektů

Účty u Equa bank byly zřejmě poslední možností na bankovní služby, kterou mohly české kryptoměnové projekty využívat. Raiffeisenbank, která Equa banku převzala na konci minulého roku, už k jejich vedení nakloněna není a účty vypovídá. Zásadně to tak komplikuje fungování českého krypto trhu, který se rozhodnutí výrazně brání a zvažuje žalobu. Klienti českých směnáren a burz by změnu pocítit neměli. Tradiční bankovní domy ale také často ztěžují nákup a prodej kryptoměn i drobným investorům, kteří se setkávají přinejmenším s blokováním transakcí.

Český start-up TENT usnadňuje placení kryptoměnami

Platit kryptem prostřednictvím platební karty? Česká firma TENT přinesla za podpory Mastercard nový projekt, který to umožňuje. Krypto kartou můžete platit u všech obchodníků, kteří Mastercard přijímají. Slouží i pro výběry z bankomatů. Zatím je možné to využít u patnácti kryptoměn, postupně by jejich počet měl přibývat. Obchodníci nic nepoznají – jim přijde platba v korunách, zatímco vám se strhne daná částka v Bitcoinu, Ethereu nebo jiné kryptoměně. V aplikaci TENT můžete také nakupovat, prodávat a směňovat nejznámější kryptoměny.

Binance ověřuje totožnost prostřednictvím Bank iD

Češi mohou nově při registraci na burze Binance využít bankovní identitu (Bank iD). Celosvětově největší kryptoměnová burza tím chce usnadnit povinný proces KYC (know your customer), nutný pro ověření identity zákazníka. Zájemci o účet na Binance tak odpadá nutnost fotit svůj doklad totožnosti z obou stran a dokazovat svoji adresu dokládáním dalších dokumentů. Zvláště pro začátečníky ve světě kryptoměn je to výrazné usnadnění přístupu.

Čísla, data, informace v souvislostech


Krypto byznys může Česku přinést miliardy

Česká republika může v příštích deseti letech vybrat na daních a odvodech minimálně o 37 miliard korun více. Stát ale musí změnit svůj přístup ke kryptoměnám. Ukázala to nová studie představená Českou kryptoměnovou asociací.

Krypto BEZPEČNĚ


Pozor na falešné kryptoměny

Falešné kryptoměny jsou další častou formou podvodu. Tyto projekty se tváří jako legitimní kryptoměny, ale ve skutečnosti nemají žádnou reálnou hodnotu. Podvodníci vytvářejí vlastní kryptoměny a snaží se je propagovat prostřednictvím falešných příběhů a slibů velkých zisků. Za nimi ale často stojí jen plánované rugpully, kdy vlastníci projektu zmizí i s vybranými prostředky a slehne se po nich zem.

Jak se vyhnout podvodné kryptoměně:

  • Prověřte důvod existence kryptoměny – jestliže se jedná o novou kryptoměnu, musíte se ujistit, že má legitimní důvod existovat. Řeší reálný problém? Pomáhá? Má alespoň kulturní základ? Nebo jde jen o prázdnou schránku?
  • Podívejte se na technologii – jaká je technologie pod kryptoměnou? Je to něco nového a inovativního? Najdete kryptoměnu na webu Coinmarketcap nebo Coingecko?
  • Sledujte sociální média – jaká je komunikace týmu? Věcná a sloužící ke správnému fungování komunity, nebo jen to the moon a lambo soon? 

Jaké jsou další metody podvodníků, jak je poznat a jak se jim vyhnout najdete na www.kryptobezpecne.cz.

Co o kryptu možná nevíte


Tržní kapitalizace

Tržní kapitalizace (market capitalization či market cap) je celková hodnota všech mincí nebo tokenů, které na trhu existují. Počítá se jako počet mincí v oběhu krát aktuální cena jedné mince.  

Tento ukazatel může sloužit k porovnání hodnoty dané kryptoměny s jinými kryptoměnami i tradičními aktivy. Obecně se pak používá i k měření atraktivity konkrétní mince nebo tokenu a v případě skupin kryptoměn i k určování trendů.

V neděli 23. dubna přesahovala podle webu coinmarketcap.com tržní kapitalizace Bitcoinu 533 miliard amerických dolarů (zhruba 11,4 bilionu korun). Dalšími nejúspěšnějšími kryptoměnami bylo Ethereum, Tether, BNB a USD Coin.

Coin měsíce



Co nás čeká: KVĚTEN

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz