KryptoNEWS

16. 11. 2022


KryptoNEWS7

Anketa

O čem se v kryptu nemluví a mělo by se?  

Kryptoměny se stávají čím dál častěji jedním z hlavních témat diskusí jak ve finančním, tak v investičním světě. Jaká témata v těchto diskusích ale chybí? O čem by se mělo daleko více mluvit? Připravili jsme pro vás anketu osobností, které upozorňují na témata, která si zaslouží daleko více pozornosti.

František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace 

Česká republika má obrovský inovační potenciál v odvětví, které spoluzakládala a formovala. Jedná se o rostoucí odvětví se sílícím dopadem na veřejné finance.  V následujících deseti letech může tvořit stovky miliard našeho hrubého domácího produktu. Dává smysl ji tedy nejen sledovat, ale harmonizovat s tradičními aktivy, abychom později o výnosy z této ekonomické aktivity jako společnost, která jim pomáhala přijít na svět, nepřišli. V neposlední řadě je to i politická otázka, jelikož rostoucí množství uživatelů kryptoměn je zároveň i rostoucím elektorátem. Je tedy otázkou času, než toto téma výrazněji promluví do voleb a veřejného života.

prof. PhDr. Ladislav Krištoufek, Ph.D., prorektor Univerzity Karlovy pro vědeckou a tvůrčí činnost

Příliš se mluví o cenách a málo se mluví o praktickém využití. V medvědím trhu bychom se naopak měli bavit hlavně o využití blockchainu, decentralizaci, co opravdu nabízejí a v čem mohou být reálným přínosem oproti existujícím alternativám. A z druhé strany, jaké aplikace smysl nemají. Vedlejším efektem samozřejmě může být objevení „alfy“, tedy prvotní informace o projektu s vysokým potenciálním budoucím výnosem, ale pro hladší přijetí kryptoaktiv a technologií za nimi jsou příklady s jasným společenským a byznysovým přínosem zásadní.

O jakých tématech by se mělo mluvit podle Luboše Kovaříka, zakladatele projektu Štosuj.cz, Jakuba Jedlinského z Altliftu a Adama Neubergera, spoluzakladatele projektu Probinex? Přečtěte si jejich odpovědi na www.kryptobezpecne.cz.

Komentář


Technologie blockchain jako velká příležitost

Příležitost. Tak by se jedním slovem dalo shrnout, o čem se na veřejnosti v rámci kryptoměn vůbec nemluví. Zprávy mají většinou spíše negativní charakter. Posilují tak zakořeněné dogma, že kryptoměny jsou špatné.

Důležité je uvědomit si, že kryptoměny už mezi námi budou napořád. Stojí za nimi úžasná technologie blockchain, jež přináší spousty příležitostí napříč sektory. Na začátku všeho byl bitcoin – měna lidí. Peer to peer platební systém, který nepotřebuje využívat centrální autoritu. Dnes je však celé odvětví daleko rozvinutější. Máme tu decentralizované finance, gaming sektor, NFT atd. Vše, co známe z běžného života, se dá přenést na technologii blockchain. I velké společnosti už začínají podporovat a využívat tyto technologie. Jmenovitě třeba IBM či Microsoft.

Za dveřmi je regulace Markets in Crypto-Assets (MiCA), na kterou je třeba se dostatečně připravit. Otevře totiž brány pro širší veřejnost díky stanovenému rámci pravidel. Kryptoměny byly sice založeny na filozofii decentralizace, avšak existují i centralizované projekty a dohled nad nimi vnímám jako správný. Svět kryptoměn se tím rozděluje na svobodu nebo pohodu. Důležité je, aby pohoda dávala smysl subjektům, které si centralizovanou cestu zvolí. Nejen kvůli tomu je důležité, aby se MiCA stala spíše podporou a hledaly se cesty, které pomohou rozvinout tento nový byznysový sektor. Díky němu se totiž do ekonomiky dostane obrovské množství prostředků. Jednotlivé státy tak mají před sebou velkou příležitost, protože ten, kdo nastaví vhodné podmínky pro podnikající subjekty, si nakonec ukousne největší část z tohoto trhu, a tím pádem i část peněz do státní pokladny.

Česká republika má před sebou nelehký, ale zvládnutelný úkol. Kvůli pasportizaci, tedy možnosti podnikat odkudkoliv z EU pod licencemi, které MiCA přináší, bude důležité nastavit dobré daňové podmínky a také efektivní licenční řízení.

Velkou roli budou hrát také média, která mají možnost kryptoměny přiblížit lidem a ukázat jim, jaká příležitost se v nich skrývá.

ADAM NEUBERGER
odborník na kryptoměny, spoluzakladatel projektu Probinex
10. 11. 2022

Analýza


Logistika, medicína i politika. Obliba blockchainu roste napříč obory

Jedním z nesporných přínosů tvorby vůbec první kryptoměny Bitcoin je technologie, na které toto digitální platidlo stojí. Blockchain, tedy jistá forma veřejně přístupné digitální účetní knihy všech transakcí, přispěla k transparentnosti a spolehlivosti této sítě.

Výhody této technologie spočívají především ve vysoké míře zabezpečení, transparentnosti, důvěře, vysokém výkonu a možnostech rozšíření. Proto už nějakou dobu neplatí, že se blockchain pojí čistě jen s kryptoměnami. Jeho obrovský potenciál si našel mnoho příznivců i ve zcela odlišných odvětvích.

Technologie blockchain lze využít například k zabezpečení, ale i zpřístupnění identifikačních údajů. Slibné je využití například v medicíně, kde si váš lékař může ověřit vaše zdravotní záznamy bez nebezpečí, že by se jich zmocnil někdo jiný. Právě díky těmto možnostem se do vývoje blockchainových aplikací pustil také farmaceutický gigant Pfizer.

Přístup a ochrana soukromých údajů dělají z blockchainu také ideální nástroj pro volby na dálku. Pomocí blockchainu se může volič snadno legitimovat a transparentní záznam navíc zamezí tomu, aby odvolil vícekrát, i kdyby třeba volil z domu.

Další rozšíření funkcí nabízí takzvané smart kontrakty, tedy smlouvy, které jsou uzavřeny v rámci blockchainu a nelze od nich proto odstoupit, mohou mít velké využití například pro logistické firmy. Doručování i přebírání zboží, během nichž se vytváří zápis do smart kontraktu, tak napomáhá automatizovat a zpřehlednit celý systém.

9. 11. 2022

Trendy a novinky


Burza FTX vyhlásila bankrot

Jedna z největších světových kryptoměnových burz FTX vyhlásila bankrot. Pád burzy spustil svým vyjádřením mimo jiné zakladatel burzy Binance Changpeng Zhao, když na začátku listopadu oznámil, že jeho společnost přistoupila k odprodeji FTT – nativního tokenu burzy FTX. To vše se událo v době, kdy na veřejnost začaly prosakovat informace o pochybném financování společnosti Alameda Research, patřící také do majetku zakladatele FTX Bankmana-Frieda. Tím odstartoval sled událostí, jež se ukázal být pro oblíbenou burzu fatální. Podrobnější popis celé situace si můžete přečíst zde.

Google uvádí blockchainový Node Engine pro Web 3.0

Gigant mezi internetovými firmami aktivně reaguje na změnu doby a vrhá se vstříc vývoji Web 3.0. Jeho cloudový tým nedávno ohlásil, že buduje službu Blockchain Node Engine, která umožní provozovat Ethereum uzly na infrastruktuře Google Cloud. Uzly, neboli nody, v rámci Etherea představují počítače připojené do blockchainu, které obsahují kompletní transakční historii, informace o stavu nových smart kontraktů, bilanci účtu a podobně.

Služba od Googlu se bude sama spravovat a měla se tak postarat o údržbu a monitorování uzlů. Zákazníci tak nebudou muset najímat vlastní týmy na údržbu uzlů. Tento krok ze strany Googlu jen potvrzuje odhodlání společnosti šířeji adoptovat kryptoměny a Web 3.0. Už dříve společnost uvedla, že bude brzy přijímat platby v kryptoměnách pomocí burzy Coinbase. 

Binance vstříc transparentnosti: Zavede Proof-of-Reserve 

Ve světle událostí spojených s pádem burzy FTX se rozhodla burza Binance učinit krok vstříc „úplné transparentnosti“. Zakladatel burzy Changpeng Zhao, známý též jako CZ, na Twitteru uvedl, že Binance přejde na takzvaný Proof-of-Reserve.

Jedná se o audit vykonávaný třetí stranou, který má poskytnout plnou transparentnost o aktivitách burzy pomocí takzvaných Merkel Trees. Ty představují datové struktury používané pro efektivnější a bezpečnější kódování blockchainových dat. Zároveň CZ dodává, že by podobné řešení měly zavést všechny krypto burzy. Plány implementovat Proof-of-Reserve ohlásila například burza OKX.

Čísla, data, informace v souvislostech


Kryptoměny a za nimi stojící technologie blockchain už dávno nejsou jen módní záležitostí několika nadšenců. Blockchain si nachází své místo i ve světově známých a uznávaných společnostech. Podívejte se, kde všude už jeho kouzlo objevili.

Krypto BEZPEČNĚ


Vyhledávejte projekty s auditovaným smart kontraktem  

Bezpečí prostředků a peněženek klientů by mělo být na prvním místě u všech krypto produktů. Spousta slabin, které by mohl potenciální hacker využít, se přitom nachází přímo ve smart kontraktu projektu. Útočníci se mohou kvůli nedostatkům v jeho kódu zmocnit jednotlivých účtů či přístupů k peněženkám. Proto je vhodné vyhledávat projekty, jejichž smart kontrakt prošel zevrubným auditem, který na potenciální hrozby poukáže a umožní tvůrcům lépe se připravit.

Co o kryptu možná nevíte


Co jsou to funkce Pausable a Blacklistable? 

Základní dokument krypto projektu tvoří smart kontrakt, který je uchovaný a dohledatelný na blockchainu. Může však být náchylný ke zneužití ze strany hackerů. Jako obranu během nenadálých incidentů je do něj možné zavést funkci pausable, pomocí které je v případě ohrožení možné dočasně zastavit operaci projektu. Funkce blacklistable zase dává provozovatelům možnost vložit podezřelé adresy na černou listinu.

Rádi vám doplníme další komentáře a informace z kryptosvěta.

+420 724 209 854

Vydává AMI Communications, Týn 4/641, 110 00 Praha 1, IČ: 63077370, +420 234 124 112, topmanagement@amic.cz